Ανακοίνωση της Slumil K’ajxemk’op, της Ανυπότακτης Ευρώπης, Σταματήστε τον Πόλεμο ενάντια στους λαούς του Μεξικού και του κόσμου

Ανακοίνωση της Slumil K’ajxemk’op, της Ανυπότακτης Ευρώπης, Σταματήστε τον Πόλεμο ενάντια στους λαούς του Μεξικού και του κόσμου, προς τους ζαπατιστικούς λαούς και προς τους αυτόχθονες λαούς

13 Οκτωβρίου 2023

 

12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

 

Καλημέρα, καλησπέρα, καληνύχτα.

Από την Slumil Kajxemkop, την Ανυπότακτη Ευρώπη μας, την Ευρώπη από τα κάτω, σας κοιτάμε, σας χαιρετάμε και σας στέλνουμε αυτά τα θερμά και αλληλέγγυα λόγια, από καρδιά σε καρδιά. Με αυτό το μήνυμα θέλουμε να σας πούμε ότι εδώ συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στον αγώνα μαζί με τις αδερφές, τους αδερφούς και τα αδέρφια μας των λαών του Μεξικού και του κόσμου, μαζί με τις αδερφές, τους αδερφούς και τα αδέρφια μας των ζαπατιστικών λαών.

Εδώ και καιρό περπατάμε μαζί. Είμαστε αυτοί που σήμερα υποδεχόμαστε τις και τους αντιπροσώπους του CNI και της Frayba στα εδάφη μας, για να καταγγείλουμε και να αναδείξουμε τη βία, τη λεηλασία και την καταστολή που βιώνουν, που ασκείται από το Κράτος, τις εταιρείες, τις (παρα)στρατιωτικές ομάδες και το οργανωμένο έγκλημα. Για να προβληματιστούμε και να συμμετάσχουμε στους πόνους, στην οργή και στην ελπίδα τους. Είμαστε αυτοί που υποδεχόμαστε σήμερα τον λόγο τους και τον σπόρο του αγώνα, της αντίστασης, της δικαιοσύνης, της αλήθειας και της εξέγερσης, για να τον φροντίσουμε, να τον κάνουμε να βλαστήσει και να μεγαλώσει.

Είμαστε αυτοί που συμμετείχαμε στο καραβάνι και στη συνάντηση «Ο Νότος Αντιστέκεται!» την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Αυτοί που απαντήσαμε στο κάλεσμα του «Ταξιδιού για τη Ζωή», το 2021. Όσοι, από τους δικούς μας πολύ διαφορετικούς γαλαξίες, ταξιδέψαμε για τη διαγαλαξιακή συνάντηση. Όσοι από το 1994, από τα οδοφράγματά μας, είμαστε εδώ. Είμαστε αυτοί που είχαμε το προνόμιο να συνοδεύσουμε και να μάθουμε από τις κοινότητες που μας άνοιξαν τις αγκαλιές των εδαφών τους. Όσοι έχουμε τροφοδοτηθεί από τις συλλογικές τους διαδικασίες, ώστε να ενισχύσουμε τις δικές μας. Όσοι ακούσαμε και προβληματιστήκαμε επάνω σε εκτενή, ποιητικά και μαχητικά ανακοινωθέντα. Όσοι πορευόμαστε στη ροή αυτού του ανθρώπινου ρεύματος του Χρώματος της Γης. Όσοι έχουν ανταλλάξει ματιές, για να δούμε και να αναγνωρίσουμε τις διαφορές μας, τους πολύ διαφορετικούς κόσμους μας, που ωστόσο πάσχουν από την ίδια ασθένεια. Αναγνωρίζουμε και νιώθουμε την κοινή μας ανθρωπιά και το κοινό μας ανήκειν στον πλανήτη.

Είμαστε εμείς που στις οθόνες μας διαβάζουμε, μεταφράζουμε και αντηχούμε τις καταγγελίες. Είμαστε εμείς που δίπλα από τα σπίτια μας έχουμε τις έδρες των εταιρειών και των ομίλων του διεθνούς κεφαλαίου που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αδηφάγο νεοαποικιακή λεηλασία σε παγκόσμιο επίπεδο. Είμαστε αυτοί που από εδώ ορθώνουμε το ανάστημά μας ενάντια σε αυτήν την εκμετάλλευση. Ενάντια στα μεγαλεπήβολα έργα, μέσα στις φλέβες των οποίων τρέχει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, και τα οποία σφετερίζονται τα ονόματα των λαών, ενώ φέρνουν θάνατο αντί για τα οφέλη που υπόσχονται. Είμαστε εκείνοι που από τα σύνορα του θανάτου μιας Ευρώπης πάντα ρατσιστικής, που αποκλείει, υποστηρίζουμε και στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους ανθρώπους που μετακινούνται, χωρίς χαρτιά, που διασχίζουν θάλασσες και είναι αόρατοι, που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη γη τους σε αναζήτηση μιας υποτιθέμενης καλύτερης ζωής.

Είμαστε εκείνοι που σε κάθε κόσμο και σε κάθε ήπειρο καταγγέλλουμε σήμερα πιο δυνατά από ποτέ τα 70 και πλέον χρόνια του αποικισμού και των επιθέσεων ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης. Καταγγέλλουμε τις επιθέσεις προς τους λαούς του Μεξικού και του κόσμου. Καταγγέλλουμε ιδιαίτερα τη βία στην Τσιάπας, που παίρνει τόσες μορφές και που μαίνεται ενάντια στους ζαπατιστικούς λαούς. Αυτή τη βία που τιμωρεί και απειλεί την αυτονομία που έχουν χτίσει με ειρηνικό τρόπο, μια αυτονομία που αποτελεί σημείο αναφοράς, οδηγό και παγκόσμια ελπίδα. Καταγγέλλουμε τις επιθέσεις σε όσες, όσους και όσα υπερασπίζονται τη Μητέρα Γη από τη λεηλασία και την καπιταλιστική και πατριαρχική εκμετάλλευση. Αυτές, αυτούς και αυτά που υπερασπίζονται όλα μας, γιατί είμαστε κι εμείς έδαφος.

Είμαστε πεπεισμένα ότι οι φωνές μας θα ενωθούν με πολλές άλλες φωνές όταν γίνει ορατή η πραγματικότητα που συμβαίνει στο Μεξικό, στην Παλαιστίνη και σε ολόκληρο τον πλανήτη, η πραγματικότητα αυτής της ανελέητης καταστροφής που ισοπεδώνει τη ζωή και διαιωνίζεται για να διατηρήσει τις διαδικασίες της καπιταλιστικής παραγωγής. Και για αυτό δεσμευόμαστε να αντηχούμε και να διαδίδουμε αυτήν την πραγματικότητα όλο και περισσότερο, όσο μπορούμε κι ακόμη παραπάνω. Και για αυτό οργανωνόμαστε κι εδώ, για να υπερασπιστούμε το νερό, το έδαφος και τη ζωή. Κι έτσι, σε όλη την Ανυπότακτη Ευρώπη φυτρώνουν αντιστάσεις για να φτιάξουν μέτωπο απέναντι στον Πόλεμο Ενάντια στους Λαούς.

Στη Γαλλία ο Πόλεμος Ενάντια στους Λαούς έχει όνομα: Το Κράτος που επιτίθεται και προσπαθεί να διαλύσει το κίνημα των πολιτών για την υπεράσπιση του εδάφους, τις «Εξεγέρσεις της Γης». Στη Γερμανία ο Πόλεμος Ενάντια στους Λαούς έχει όνομα: Η ενεργειακή πολυεθνική RWE, που ξεκοιλιάζει και καταβροχθίζει το αρχέγονο δάσος του Χάμπαχ για να ξεδιψάσει τη δίψα της για την εξόρυξη άνθρακα, σε συνεργασία με το Κράτος και την αστυνομική του βία. Ο Πόλεμος Ενάντια στους Λαούς εκδηλώνεται επίσης και στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στο Ηράκλειο και στη Θεσσαλονίκη. Στην Ελβετία ο Πόλεμος Ενάντια στους Λαούς έχει όνομα: Απειλές προς τις καταλήψεις, τους αυτοδιαχειριζόμενους και ελεύθερους χώρους, όπου χτίζεται η αυτονομία και η αλληλεγγύη. Στην Πορτογαλία ο Πόλεμος Ενάντια στους Λαούς έχει όνομα: Μεγα-εξόρυξη λιθίου, όπου έργα όπως το Ορυχείο Barroso, τη σκέπη της «Ενεργειακής Μετάβασης» και της «Προόδου», επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν υπέρμετρα τη γη με βίαιες μεθόδους ανοιχτής εξόρυξης. Στην Ολλανδία ο Πόλεμος Ενάντια στους Λαούς έχει όνομα: Η εξόρυξη φυσικού αερίου από το υπέδαφος από τις εταιρείες Shell και ExxonMobil, με βοήθεια από το ολλανδικό Κράτος, η οποία προκαλεί συνεχείς σεισμούς στο Χρόνινγκεν και έχει καταστρέψει πάνω από 120.000 κατοικίες στο πέρασμά της. Στην Ευρώπη ο Πόλεμος Ενάντια στους Λαούς ονομάζεται: Θάνατος και απόρριψη των προσφύγων. Στην Ευρώπη ο Πόλεμος Ενάντια στους Λαούς έχει επίσης πολλά ονόματα.

Για αυτό σήμερα, αυτή τη μέρα στις 12 του Οκτωβρίου, ημερομηνία που συμβολίζει τα 531 χρόνια της αντίστασης, του αγώνα και της εξέγερσης ενάντια στον πολέμο της καπιταλιστικής εισβολής και κατάκτησης, οργανωνόμαστε, κινητοποιούμαστε και αναλαμβάνουμε δραστηριότητες σε όλη την επικράτεια. Μια έκρηξη που δεν θα τελειώσει σήμερα. Από την Ανυπότακτη Ευρώπη, συμμετέχουμε στο κάλεσμα του CNI, να συμβάλουμε στην καταγγελία του πολέμου ενάντια στους λαούς. Από τη μεριά της αυτονομίας, της αυτοδιάθεσης, του να διοικείς υπακούοντας, της υπεράσπισης της Ζωής, είναι καιρός να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Δεν θα αφήσουμε τις αδερφές μας, τους αδερφούς μας και τα αδέρφια μας χωρίς βοήθεια μπροστά στις αντιξοότητες.

Από την Ανυπότακτη Ευρώπη, την Αξιοπρεπή και Εξεγερμένη, λέμε:

Να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στους λαούς του Μεξικού και του Κόσμου!

Να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στον παλαιστινιακό λαό!

Να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στους αυτόχθονες λαούς του Μεξικού!

Να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στους ζαπατιστικούς λαούς!

 

Από την Ανυπότακτη Ευρώπη, την Αξιοπρεπή και Εξεγερμένη, λέμε:

Δεν είστε μόνες, δεν είστε μόνοι, δεν είστε μόνα!

Ζήτω η Ζωή! Η Αντίσταση να ανθίσει και να μεγαλώσει!

Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη!

 

Slumil Kajxemkop, Η Ανυπότακτη Ευρώπη

Comunicado de Slumil K’ajxemk’op, La Europa Insumisa, Alto a la Guerra contra los pueblos de México y del mundo, hacia los pueblos zapatistas y hacia los pueblos originarios