Παγκόσμια μέρα Ιθαγενικής Αντίστασης και Αξιοπρέπειας & διεθνών δράσεων της καμπάνιας Ο ΝΟΤΟΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ


Λεπτομέρειες Event

  • Date:
  • Κατηγορίες:

Στο πλαίσιο των διεθνών δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ιθαγενικής Αντίστασης και Αξιοπρέπειας, καθώς και του καλέσματος της εκστρατείας Ο Νότος Αντιστέκεται, πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων σε διάφορα σημεία της ελληνικής γεωγραφίας:

ΑΘΗΝΑ

Οι κυρίαρχοι γιορτάζουν την επέτειο του 1492 που οι ίδιοι βάφτισαν «ανακάλυψη» της Αμερικής. Οι ιθαγενείς λαοί θυμίζουν ότι 500 και πλέον χρόνια μετά την απαρχή της γενοκτονίας, ποτέ δεν υποτάχθηκαν στη βία των κατακτητών, αλλά και ότι η αποικιοκρατία συνεχίζεται στο σήμερα, μέσα από την καπιταλιστική λεηλασία των εδαφών, την αρπαγή των πρώτων υλών, την κρατική και παραστρατιωτική καταστολή.

Προβολές:

Οι γυναίκες της κοινότητας Πουέντε Μαδέρα και ο αγώνας για την υπεράσπιση του Πιταγιάλ (18′)

Somos Viento – Είμαστε ο άνεμος (36′)

Ενημέρωση: για τον πόλεμο που δέχονται σήμερα από το κράτος, τις εταιρείες και τα ναρκοκαρτέλ οι ιθαγενικοί αγώνες στο Μεξικό, από τον Ισθμό της Οαχάκα ως τις εξεγερμένες ζαπατιστικές κοινότητες της Τσιάπας

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στις 19:00 στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εκδήλωση και στη Θεσσαλονίκη, στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο

12 Οκτώβρη: διεθνής ημέρα δράσης για ΓΗ κι ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ / Ημέρα Ιθαγενικής Αντίστασης και Αξιοπρέπειας

Εκδήλωση-Συζήτηση: ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ στον καταστροφικό καπιταλισμό

– Λαϊκή συνέλευση Σταγιατών ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΕΡΑ

«Σταγιάτες: το χωριό που αντιστέκεται στην ιδιωτικοποίηση του νερού αυτοοργανώνεται για την πυρόσβεση και τροφοδοτεί με νερό τον Βόλο»

– Δίκτυα αλληλεγγύης και αγώνα Λάρισας και Καρδίτσας

«Απέναντι στον καταστροφικό καπιταλισμό το μόνο που έχουμε είναι η αλληλεγγύη και η οργάνωση»

«Από την αντίσταση στην αυτοοργάνωση και στην αυτονομία»

– Χαιρετισμός – γραπτή παρέμβαση του Raúl Zibechi (ακτιβιστής, αναλυτής λατινοαμερικάνικων κινημάτων, συντελεστής του διεθνούς ιστότοπου αντιπληροφόρησης Desinformémonos)

– «Ο πόλεμος ενάντια στους λαούς στο Μεξικό λέγεται “καπιταλιστικό ναρκω-κράτος”», ενημέρωση από την Πρωτοβουλία για τις 12 Οκτώβρη / Θεσσαλονίκη

Αναλυτική περιγραφή της εκδήλωσης στο infolibre.

ΛΕΣΒΟΣ

Στη Λέσβο προηγήθηκε (στις 10 Οκτώβρη) προβολή της ταινίας KOYAANISQATSI και στις 12 Οκτώβρη έγιναν 3 infoshop: για την Οαχάκα (Μεξικό), τη Βάστρια (Ελλάδα) και το Akbelen (Τουρκία)

ΧΑΝΙΑ

Στα Χανιά, με αφορμή την παγκόσμια δράση “Ο Νότος αντιστέκεται”, τα Δίκτυα Μάθησης καλούν “να ζωγραφίσουμε έναν τοίχο όλες μαζί την Παρασκευή 20/10 στις 20:00 στην κατάληψη. Με τη δράση αυτή, θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας για να πούμε την τοπική μας ιστορία αγώνων, διατηρώντας την παγκόσμια συνείδηση και δηλώνοντας την αλληλεγγύη μας με τους λαούς που αγωνίζονται σε κάθε γωνιά της Γης, ενάντια στη λεηλασία κράτους και κεφαλαίου. Στο σκίτσο-προσχέδιο απεικονίζεται η νεο-αποικιοποίηση που έρχεται από τα πάνω με τους μανδύες της πράσινης ανάπτυξης, του μαζικού τουρισμού, της ατέρμονης προόδου, της ανάπλασης και του κέρδους ως μόνο στόχο. Ταυτόχρονα, από τα κάτω την περιμένουν χέρια που αντιστέκονται. Κάθε χέρι, κάθε λαός, κάθε πολιτισμός κρατά ό,τι τον βοηθά να αγωνίζεται στο εδώ και το τώρα”

ΑΘΗΝΑ

Στις 12/10, με αφορμή τη μέρα δράσης & αλληλεγγύης, η ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑ καλεί στη δημόσια προβολή+συζήτηση του ντοκιμαντέρ “Viva Mexico”:

Ο πόλεμος ενάντια στις ζαπατιστικές κοινότητες με τις πρόσφατες ένοπλες επιθέσεις από στρατό, παραστρατιωτικούς και καρτέλ, τους εμπρησμούς και την καταστροφή σπιτιών, σχολείων και καλλιεργειών, τους σοβαρούς τραυματισμούς, τις συλλήψεις και απαγωγές, έχει ως μόνο στόχο την εξόντωση των ζαπατιστικών θεσμών, την υφαρπαγή των εδαφών και της αυτονομίας τους.

Η 12η Οκτώβρη -επέτειος της άφιξης του Κολόμβου στην Αμερική- αποτελεί μέρα αντίστασης και αξιοπρέπειας των Ζαπατίστας και των αυτοχθόνων λαών του Μεξικού και αλλού. Το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο, καλεί ομάδες, συλλογικότητες και κινήματα στον κόσμο να συμμετάσχουν σε μία διεθνή μέρα δράσης αλληλεγγύης για να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στους λαούς του Μεξικού και του κόσμου: “ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ”.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, η ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑ καλεί στη δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ “Viva Mexico”, στο οποίο καταγράφεται και παρουσιάζεται το ταξίδι του Υποδιοικητή Μάρκος από τον Νότο μέχρι τον Βορρά του Μεξικού. Μια γιορτή του αγώνα για γη και αξιοπρέπεια.

ΠΕΜΠΤΗ 12/10, 20.00

στο TRISE (Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα)

Ντοκιμαντέρ “Viva Mexico” | 2010 | 120 min. | Director: Nicolas Défossé | Prod: Terra Nostra Films | ελληνικοί υπότιτλοι

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Μέλη της ΑΠΟ πραγματοποίησαν παρέμβαση στο Ινστιτούτο Θερβάντες – πολιτιστικό τμήμα ισπανικής πρεσβείας και ανήρτησαν πανό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.