ΛΑΡΙΣΑ: ¡Para todos todo, para nosotros nada!


Λεπτομέρειες Event


Την 1η Γενάρη του 1994, ο άνθρωπος που ξύπνησε τον τότε πρόεδρο του Μεξικού, Κάρλος Σαλίνας από τα «όνειρα του Πρώτου Κόσμου», ήταν ο υπουργός Άμυνας, στρατηγός Antonio Riviello Bazán, ανακοινώνοντας ότι μόλις είχε γίνει εξέγερση στην Τσιάπας. Χιλιάδες μασκοφόροι ένοπλοι, άνδρες και γυναίκες είχαν καταλάβει πολλές πόλεις της νοτιο-ανατολικής μεξικανικής πολιτείας. Ονόμαζαν τους εαυτούς τους Ζαπατίστας, και το στρατό τους EZLN. Ήταν μια πρόκληση για το κράτος του Μεξικού, την ημέρα που η Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA) ξεκινούσε τις επίσημες επιχειρήσεις της, που ταυτόχρονα διαπέρασε τις ρίζες των Μεξικανών και κινητοποίησε τους αυτόχθονες λαούς της χώρας.
Με το «συγγνώμη για την ταλαιπωρία, αυτή είναι μια επανάσταση» και το ya basta, ο EZLN δεν εισέβαλλε μόνο στην Τσιάπας αλλά και στις καρδιές των από τα κάτω όλου του κόσμου δίνοντας τους ελπίδα πως τούτος ο κόσμος «κι όμως αλλάζει», τη στιγμή που η παντοδυναμία του καπιταλισμού και το «τέλος της ιστορίας» φάνταζαν ακλόνητες αλήθειες.
Στα βουνά της Τσιάπας ανθίζει ένα κίνημα χειραφέτησης που αντιστέκεται και εξεγείρεται ενάντια στον καπιταλισμό, το κράτος και κάθε μορφής εξουσία και κυριαρχία και οικοδομεί την αυτονομία του μακριά από λογικές ηγεμονισμού, ομοιογένειας και πρωτοπορίας. Το «διοικούμε υπακούοντας» των ζαπατίστας, βρίσκει την έκφρασή του στις 7 αρχές που διέπουν τα συμβούλια των αυτόνομων κοινοτήτων και δήμων και τα συμβούλια καλής διακυβέρνησης των περιφερειών: υπακούμε και δεν κυβερνούμε, εκπροσωπούμε και δεν υποκαθιστούμε, δημιουργούμε και δεν καταστρέφουμε, υπηρετούμε και δεν υπηρετούμαστε, διατηρούμε την ενότητα δημιουργικά, κατεβαίνουμε και δεν ανεβαίνουμε, προτείνουμε και δεν επιβάλλουμε. Το «διοικούμε υπακούοντας» αποτελεί την καρδιά της ζαπατιστικής αντίστασης, τον πυρήνα της οργανωτικής της δομής, στοχεύοντας στην εξάλειψη των σχέσεων εξουσίας μέσα από την ισότιμη συμμετοχή όλων στην άσκηση της πολιτικής.
Τον περασμένο Οκτώβριο, οι άνθρωποι που κάλυψαν τα πρόσωπά τους για να τους δουν , ανακοίνωσαν το ταξίδι τους από τα εδάφη του Μεξικού προς τις πέντε ηπείρους, με πρώτη στάση την Ευρώπη. Η αντιπροσωπεία των συντρόφων και συντροφισσών μας (η πλειοψηφία αυτής είναι γυναίκες), μέσα στις χώρες που θα επισκεφτεί βρίσκεται και η Ελλάδα, αφού από την πρώτη στιγμή συναποφασίστηκε ότι δεν μπορούσαμε και δεν θέλαμε να μείνουμε αμέτοχοι/ες σε αυτό το ταξίδι!
Οι από τα κάτω, ατομικότητες και συλλογικότητες, αυτοοργανωθήκαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε, σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, προκειμένου να υποδεχθούμε τους Ζαπατίστας (και) στην πόλη της Λάρισας. Η συμβολή κάθε αυτοοργανωμένης συλλογικότητας της πόλης, δείχνει με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι προσπαθούμε να δείξουμε την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και τον θαυμασμό μας στις εξεγερμένες και αυτοοργανωμένες κοινότητες της Τσιάπας, θέλοντας ταυτόχρονα να μπολιάσουμε και τους δικούς μας αγώνες.
Οι Ζαπατίστας δεν έρχονται για να επιβάλλουν τα δικά τους πιστεύω, ούτε αντίστροφα. Έρχονται για να μας ακούσουν και να ακουστούν. Να μιλήσουμε για τους αγώνες, τις εξεγέρσεις και τις αντιστάσεις που έπραξαν και πράξαμε. Και για αυτές που δεν έχουν έρθει ακόμα. Για να ακούσουν και να κοιτάξουν, όπως οι ίδιοι και οι ίδιες λένε, τον άλλο που αν και τόσο διαφορετικός, έχει την ίδια λαχτάρα για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Συνέλευση Λάρισας για το ταξίδι των Ζαπατίστας