Δολοφονία του Carmen López, μέλους του CNI

Ο Carmen López Lugo, μέλος του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου (CNI), δολοφονήθηκε στο ejido Tila (εχίδο = αγρόκτημα συλλογικής ιδιοκτησίας) στην Τσιάπας, από τα χέρια μιας εγκληματικής ομάδας που τις τελευταίες εβδομάδες έχει διαπράξει «μια σειρά δολοφονιών».
Σύμφωνα με το εχίδο, όλες αυτές οι δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του López στις 12 Ιανουαρίου, έγιναν με όπλο «που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον στρατό», έχουν καταγγελθεί στην Εισαγγελία και σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα της κυβέρνησης, αλλά δεν εισακούστηκαν.

«Είναι ξεκάθαρο ότι συνεχίζεται το ίδιο ναρκο-κράτος και η ναρκοκυβέρνηση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατά την πρωινή ενημέρωσή της λέει ότι στην πολιτεία Τσιάπας υπάρχει μόνο μία ομάδα αυτοάμυνας, ενώ στην πραγματικότητα οι δολοφονίες από χέρια εγκληματικών ομάδων συνεχίζονται καθημερινά», όπως καταγγέλλει το εχίδο.

Το εχίδο Tila καλεί όλες τις κοινότητες να βρίσκονται σε επιφυλακή για όσα συμβαίνουν στα εδάφη του, όπου καταγράφονται εκτός από δολοφονίες και απαγωγές.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του εχίδο:

Προς την κοινή γνώμη
Προς τις εθνικές και διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Προς τους αυτόχθονες λαούς που υπερασπίζονται τη γη, το έδαφος και τη ζωή
Προς τους συντρόφους που αγωνίζονται για τη γη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο
Προς το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο
Προς το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης
Προς τον EZLN

Καταγγέλλουμε δημοσίως τις διάφορες δολοφονίες που έχουν συμβεί μέσα στο εχίδο Tila, τις οποίες, όπως έχει ήδη καταγγελθεί δημόσια, έχουν διαπράξει μέλη της λεγόμενης KARMA, μιας εγκληματικής ομάδας που δημιουργήθηκε από τον José Rodrigo Martìnez Parcero και την αδελφή του, γιατρό Adelaida Cruz de Santis Martìnez Parcero, και οι δύο εργαζόμενοι στη γραμματεία υγείας — αξίζει να αναφέρουμε ότι η Adelaida Martìnez Parcero είναι μέλος του δημοτικού συμβουλίου. Αυτοί οι δύο ηγούνται αυτής της εγκληματικής ομάδας στην οποία, όπως έχει καταγγελθεί επανειλημμένα, συμμετέχουν οι Arturo Sánchez Sánchez, Francisco Arturo Sánchez Martìnez, Clara Εsmeralda Gordillo Εstrada, Juan Lopez Lopez, Alfredo Peìrez Lopez, Rosalino Martìnez Santiago, Marco Antonio Martìnez Jiménez Gomez, Cente Jiménez Ramìrez, Cecilia Vázquez Lopez, Ocario Gutiérrez Hernández, Héctor Vázquez Lopez, Amalia Sánchez, Marcos Sánchez, David Piñeiro, Adauto Lopez Lara, Bartola Jiménez σε συντονισμό με τον υποτιθέμενο νομικό επίτροπο Eduardo Gutiérrez Martìnez, τον διεφθαρμένο Miguel Vázquez Gutiérrez και τον διανοούμενο Francisco Pérez Lopez. Αυτή η ομάδα διεφθαρμένων μίλησε για μια υποτιθέμενη ειρήνη και όταν κάποιοι διαδήλωσαν στη γειτονική κοινότητα Cantioc, έβγαλαν πανό ζητώντας δήθεν ειρήνη ενώ είναι η ίδια ομάδα που δολοφονεί μέσα στο εχίδο Tila.

Καθώς όλες οι δολοφονίες που συνέβησαν στο εχίδο Tila έχουν καταγγελθεί στην εισαγγελία και στα τρία κυβερνητικά επίπεδα χωρίς να εισακουστούν, είναι ξεκάθαρο ότι συνεχίζεται το ίδιο ναρκο-κράτος και η ναρκοκυβέρνηση, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση λέει στην πρωινή της ενημέρωση πως στην πολιτεία Τσιάπας υπάρχει μόνο μία ομάδα αυτοάμυνας, ενώ στην πραγματικότητα οι δολοφονίες από χέρια εγκληματικών ομάδων συνεχίζονται καθημερινά. Στις 12 Ιανουαρίου, περίπου στις 7:15 μ.μ., ο Κάρμεν Λόπεζ Λούγκο, μέλος του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου (CNI) και πρώην μέλος του συμβουλίου ελέγχου του εχίδο (2018-2021), πυροβολήθηκε από όπλο διαμετρήματος 9 χιλιοστών που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον στρατό. Δολοφονήθηκε από τα χέρια των μελών της ομάδας Karma, η οποία προωθεί στην κυβέρνηση της πολιτείας Τσιάπας κάποιους υποτιθέμενους υποψηφίους, που ονομάζονται SASIL και EDUARDO RAMIREZ AGUILAR — έτσι όλοι μπορούν να καταλάβουν τι είδους άτομα θέλουν να κυβερνήσουν την πολιτεία Τσιάπας: ηγέτες του οργανωμένου εγκλήματος.

Καταγγέλλουμε επίσης το κρατικό νηπιαγωγείο Marìa Montessori, το οποίο, όταν φτάνει το πρόγραμμα για τα σχολεία, προσφέρει εργασία σε μέλη αυτής της ομάδας. Οι κρατικοί λειτουργοί είναι σύμμαχοι του κόμματος MORENA που κυβερνά υπό τον López Obrador και είναι εξίσου διεφθαρμένος με τους προηγούμενους, επειδή δεν σέβεται την αυτονομία των γηγενών λαών: γνωρίζουν ότι το εχίδο Tila είχε ακυρώσει όλα τα ομοσπονδιακά προγράμματα και έργα, αλλά αυτή η κυβέρνηση παραβαίνει το σύνταγμα και τους νόμους. Και οι δύο υποψήφιες πρόεδροι των κομμάτων MORENA και ALIANZA συνεχίζουν να επιζητούν την εξουσία υποστηριζόμενες από το οργανωμένο έγκλημα, όπως συμβαίνει στο εχίδο Tila και σε άλλες κοινότητες που συνεχίζουν ν’ αντιστέκονται για την υπεράσπιση της γης, του εδάφους και της ζωής, όπου άνθρωποι δολοφονούνται επειδή υπερασπίζονται το δικαίωμα στην αυτονομία και τον ελεύθερο αυτοκαθορισμό, κάτι που δεν επικροτούν οι κυβερνήσεις και στα τρία επίπεδα.

Για αυτούς τους λόγους, ζητάμε από όλες τις κοινότητες να βρίσκονται σε επιφυλακή για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον στο εχίδο Tila, όπου εκτός από δολοφονίες υπάρχουν και απαγωγές.

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΕΝΑ ΜΕΞΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ, ΕΧΙΔΟ TILA.

Ο Carmen López Lugo (στο κέντρο) σε κινητοποίηση του εχίδο Tila

Από κινητοποίηση του εχίδο Tila στις 12 Οκτωβρίου 2023