Διεθνές καραβάνι για τα 30 χρόνια από την εξέγερση των Ζαπατίστας

Αγωνίστριες, αγωνιστές και οργανώσεις από το Μεξικό και από άλλες χώρες από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στον εορτασμό της 30ής επετείου της εξέγερσης του EZLN με ένα «Καραβάνι των Καραβανιών» που θα ξεκινήσει στις 25 Δεκεμβρίου και θα φτάσει στην Τσιάπας, για τις εκδηλώσεις που ετοιμάζουν οι Ζαπατίστας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έγινε την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στην Πόλη του Μεξικού ανακοινώθηκε ότι στο καραβάνι, το οποίο θα διασχίσει έξι πολιτείες, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή περίπου 600 άτομα από 19 πολιτείες του Μεξικού και από 20 χώρες από όλο τον κόσμο.

Πρώτος μίλησε ο Raúl Romero, από τον παν-μεξικανικό συντονισμό «Σταματήστε τον πόλεμο ενάντια στους ζαπατιστικούς λαούς», ο οποίος διευκρίνισε ότι η αναχώρηση θα γίνει από την Πόλη του Μεξικού στις 25 Δεκεμβρίου και το καραβάνι θα περάσει από άλλες πέντε πολιτείες: την Πολιτεία του Μεξικού, το Iδάλγκο, την Πουέμπλα, τη Βερακρούς και την Τσιάπας. «Περίπου 600 άνθρωποι έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, ενώ η κατάσταση στο Μεξικό είναι πολύ σοβαρή. Τα εγκληματικά καρτέλ κυριαρχούν στην καθημερινή ζωή μεγάλου τμήματος της επικράτειας». Στο καραβάνι θα συμμετέχουν αγωνιστές και αγωνίστριες από 19 πολιτείες του Μεξικού, και συγκεκριμένα από Μπάχα Καλιφόρνια, Νότια Μπάχα Καλιφόρνια, Πόλη του Μεξικού, Τσιάπας, Κοαχουίλα, Πολιτεία του Μεξικού, Γκουαναχουάτο, Ιδάλγκο, Χαλίσκο, Μιτσοακάν, Mορέλος, Nαγιαρίτ, Πουέμπλα, Κερέταρο, Σαν Λουίς Ποτοσί, Σιναλόα, Ταμαουλίπας, Βερακρούζ και Ζακατέκας. Θα συμμετέχουν επίσης διεθνείς αγωνίστριες και αγωνιστές από διάφορες γεωγραφίες, όπως η Κολομβία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, το ισπανικό κράτος, η Αυστρία, η Βολιβία, η Χιλή, η Κόστα Ρίκα, η Δανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Αγγλία, η Ελβετία και η Βενεζουέλα.

Στη συνέχεια μίλησε η Sandra Suaste από το παν-μεξικανικό Δίκτυο Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Όλα τα Δικαιώματα για Όλες/ους» (RedTDT), το οποίο αποτελείται από 87 οργανώσεις με παρουσία σε 23 πολιτείες του Μεξικού.
Η Suaste ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια το RedTDT έχει τεκμηριώσει επιθέσεις κατά καραβανιών και αποστολών αλληλεγγύης και καταγραφής παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απαίτησε από τις αρχές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές, να μη θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του «καραβανιού των καραβανιών».

Η επόμενη ομιλήτρια, η Dora Roblero, από το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Fray Bartolomé de las Casas της Τσιάπας, ανακοίνωσε ότι η οργάνωση θα συμμετάσχει ως παρατηρητής, για να προσφέρει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

Ο Carlos González, δικηγόρος και μέλος του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου (CNI) που μίλησε στη συνέχεια, τόνισε ότι 90 μέλη του CNI θα συμμετάσχουν στο καραβάνι για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια από την έναρξη του «πολέμου κατά της λήθης», στον οποίο αναφέρθηκε ως ορόσημο στην ιστορία των λαών που αγωνίζονται.

Τελευταία στο πάνελ των ομιλητ(ρι)ών ήταν η Alina H., από τη γερμανική αντιπροσωπεία του καραβανιού Europazapatista, που τόνισε τόσο τη σημασία των αγώνα των Ζαπατίστας όσο και της διεθνούς αλληλεγγύης.

Στη συνέχεια έστειλαν χαιρετισμούς μιλώντας μέσω διαδικτύου η Καταλανική Συνέλευση για την Περιοδεία των Ζαπατίστας (Βαρκελώνη), το Δίκτυο Sexta Grietas del Norte (ΗΠΑ), η συλλογικότητα Αρμαντίλο του λαού Σουόμι (Φινλανδία), η Συνέλευση Aλληλεγγύης στο Μεξικό της Βαλένσια, εκπρόσωπος της ισπανικής αναρχοσυνδικαλιστικής συνομοσπονδίας CGT και η συνέντευξη Τύπου έκλεισε με χαιρετισμό από την ελληνική γεωγραφία, με ομιλήτρια από το Ζαπατιστικό Ημερολόγιο.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου (λόγω τεχνικού προβλήματος, ο ήχος ξεκινάει μετά το 5:27):

Ακούστε τον χαιρετισμό από την ελληνική γεωγραφία: