Ο José Díaz, Βάση Υποστήριξης του EZLN, συνεχίζει να είναι όμηρος του κράτους

San Cristobal de Las Casas, Chiapas

Δελτίο Νο 24

Ο José Díaz, Βάση Υποστήριξης του EZLN, εξακολουθεί να είναι όμηρος του κράτους

  • Έχει ήδη περάσει έναν χρόνο υπό άτυπη προσωρινή κράτηση.
  • Η υπόθεσή του εντάσσεται στη συστηματική κατασκευή ενόχων και ποινικοποίηση υπερασπιστ(ρι)ών που εφαρμόζεται στην Τσιάπας

Τον περασμένο μήνα, στις 25 Νοεμβρίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση του José Díaz Gómez, μέλους των Βάσεων Υποστήριξης του EZLN (BAEZLN). Είναι επείγον οι αρχές της Τσιάπας να τον απελευθερώσουν αμέσως και να αναγνωρίσουν την αθωότητά του.

Ο José Díaz, ιθαγενής Τσολ, υπομένει μια σοβαρή κατάσταση που στρέφεται ενάντια στην ανθρώπινη αξιοπρέπειά του, με βάση κατασκευασμένες κατηγορίες. Κρατείται σε άτυπη προληπτική κράτηση στο Κρατικό Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης Καταδικασμένων Αρ. 17 «El Bambú», στην Catazajá της Τσιάπας.

Οι σε βάρος του κατηγορίες είναι ένα αυθαίρετο κατασκεύασμα του Γενικού Εισαγγελέα. Αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας αυτής της υπηρεσίας, η οποία είναι υπεύθυνη για τη συστηματική κατασκευή ενόχων και την ποινικοποίηση υπερασπιστ(ρι)ών, με τη συνενοχή της τοπικής Δικαιοσύνης.

Η προσωρινή του κράτηση έχει παραταθεί δόλια. Η Εισαγγελία της Σέλβα και το Δικαστήριο που χειρίζεται την υπόθεσή του κατέφυγαν σε παράταση των προθεσμιών της ανακριτικής διαδικασίας προκειμένου να καθυστερήσουν τη δίκη του, γνωρίζοντας ότι είναι αδύνατο να αποδειχθεί η οποιαδήποτε σε βάρος του κατηγορία. Ελλείψει πραγματικών αποδεικτικών στοιχείων, συνεχίζουν με τεχνητό τρόπο να παρετείνουν τη στέρηση της ελευθερίας του.

Επιπλέον, η διαδικασία έχει καθυστερήσει επειδή χρονοτριβεί το γραφείο της δημόσιας υπεράσπισης.  Περισσότερο από δύο μήνες πριν, διορίστηκε νέος δημόσιος δικηγόρος υπερασπιστής, ο οποίος δεν έχει συναντηθεί ακόμα με τον José Díaz για να ενημερωθεί για την υπόθεσή του και για τις αναγκαίες νομικές κινήσεις. Κατά συνέπεια, δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση της πρόωρης αποφυλάκισής του.

Στις 15 Νοεμβρίου 2023 κατατέθηκε αίτημα στο Ελεγκτικό Δικαστήριο της Catazajá για τροποποίηση των περιοριστικών μέτρων και υπό όρους αποφυλάκιση. Ο José Díaz έχει δύο ανήλικα παιδιά και μια σύζυγο, που επίσης υφίστανται τις συνέπειες της κράτησής του, με επιπτώσεις στην οικογενειακή συνύπαρξη, καθώς και στη σωματική, ψυχολογική και οικονομική τους κατάσταση, επομένως η τροποποίηση των περιοριστικών όρων είναι απαραίτητη για τη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων. Προς το παρόν δεν έχει δοθεί απάντηση στο αίτημά του.

O EZLN έχει καταγγείλει ότι τόσο ο José Díaz όσο και ο Manuel Gómez Vázquez ήταν όμηροι της πολιτειακής κυβέρνησης της Τσιάπας: και οι δύο ιθαγενείς φυλακίστηκαν επειδή ήταν Ζαπατίστας.[1] Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις ποινικοποίησης υπάρχουν στην Τσιάπας και άλλες, όπως αυτές του Cesar Hernández και του José Luis Gutiérrez, υπερασπιστές Τζελτάλ που ποινικοποιήθηκαν επειδή αντιτάχθηκαν στην εγκατάσταση μιας βάσης της Εθνικής Φρουράς στα εδάφη τους ή η περίπτωση των πέντε συντρόφων Τζελτάλ υπερασπιστών του Σαν Χουάν Κανκούκ που καταδικάστηκαν σε 25 χρόνια κάθειρξης για την υπεράσπιση των εδαφών τους.

Αυτή η συστηματική κατασκευή ενόχων είναι επίσης η πραγματικότητα και σε άλλα γεωγραφικά πλάτη του Μεξικού, όπου οι αυτόχθονες πληθυσμοί αντιτίθενται στην επιβολή μεγάλων έργων από την τρέχουσα κυβέρνηση, με εντάλματα σύλληψης εναντίον πληθυσμών που αντιτίθενται στο Διωκεάνιο Τρένο[2], ή την περίπτωση της υπερασπίστριας Kenia Inés Hernández, πολιτικής κρατούμενης στην πολιτεία Μορέλος.[3]

Η βιομηχανία κατασκευασμένων κατηγοριών κατά ιθαγενών υπερασπιστ(ρι)ών των εδαφών αντιπροσωπεύει μια συνειδητή στρατηγική της τρέχουσας ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να ανακόψει τις κοινότητες και τους ανθρώπους που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, καθώς στρέφεται κυρίως εναντίον ιθαγενών που υπερασπίζονται εδάφη.

Λόγω των παραπάνω, απαιτούμε από την Πολιτεία και την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να απελευθερώσουν αμέσως τον José Díaz, αποσύροντας την ποινική δίωξη για την υπόθεση.

Απαιτούμε επίσης να σταματήσει η συστηματική κατασκευή ενόχων και η ποινικοποίηση των υπερασπιστών στην Τσιάπας και το Μεξικό, με σεβασμό και διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελεύθερης ένωσης, της διαδήλωσης και της αυτοδιάθεσης των αυτόχθονων πληθυσμών.

Καλούμε όλους τους ανθρώπους, τις ομάδες και τις οργανώσεις, εθνικές και διεθνείς, να δείξουν αλληλεγγύη και να απαιτήσουν από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και από την Κρατική Δικαιοσύνη την άμεση απελευθέρωση του συντρόφου José Díaz Gómez.

-.-

Πηγή: https://www.frayba.org.mx/1-anio-rehen-jose-diaz

Κατεβάστε το ενημερωτικό δελτίο νο. 24 του Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de Las Casas, A. C. (Frayba) (στα ισπανικά): https://www.frayba.org.mx/sites/default/files/2023-12/231201_boletin_24_jose_diaz.pdf

[1]. Δεύτερο μέρος: Φτερνίζονται οι νεκροί; (Οκτώβριος 2023): https://enlacezapatista.ezln.org.mx/2023/10/30/%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b5%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%cf%86%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bd%ce%af%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bd%ce%b5%ce%ba%cf%81%ce%bf%ce%af/

[2]. https://semmexico.mx/piden-cancelar-ordenes-de-aprehension-contra-opositores-a-megaproyecto/

[3]. https://prodesc.org.mx/criminalizacion-hostigamiento-y-amenazas-el-caso-de-la-defensora-kenia-hernandez/