ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΩΝ EZLN ΚΑΙ CNI-CIG “ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟY”.

Στο λαό του Μεξικού,

Στους λαούς του κόσμου,

Στην Εθνική και Διεθνή Έκτη,

Προς τα μέσα ενημέρωσης

 

Καταγγέλλουμε ότι στις 15 Φεβρουαρίου, γύρω στη 1:20 π.μ., τα κατασταλτικά όργανα της κακής κυβέρνησης, αποτελούμενα από σώματα της Εθνοφρουράς, της πολιτειακής αστυνομίας της Puebla και της δημοτικής αστυνομίας του Juan C. Bonilla, εισέβαλαν και διέλυσαν τους χώρους αντίστασης και οργάνωσης του Casa de los Pueblos (Σπίτι των Λαών) Altepelmecalli, αυτόνομου πολιτιστικού και πολιτικού χώρου που μέχρι τις 22 Μαρτίου 2021 ήταν  η έδρα του εργοστασίου της εταιρείας Bonafont, μιας πολυεθνικής που, εδώ και χρόνια, κλέβει και υπερεκμεταλλεύεται τους υδροφόρους ορίζοντες της περιοχής Cholulteca.

Καταδικάζουμε έντονα την κατασταλτική κλιμάκωση, η οποία προέρχεται από τα σπλάχνα της αυτοαποκαλούμενης 4Τ κυβέρνησης του κεφαλαίου, ενάντια στην αντίσταση και τον αγώνα για ζωή των αδελφών μας των Pueblos Unidos de la Región Cholulteca y de los Volcanes (Ενωμένοι Λαοί της Τσολουλτέκα και των Βολκάνες), οι οποίοι, χτίζοντας την υπεράσπιση της συλλογικής ζωής,  μετέτρεψαν αυτή την εστία θανάτου, που ήταν το εργοστάσιο της Bonafont,  σε χώρο συνάντησης, ανταλλαγής και αγώνα ενάντια στην επιβολή στο Morelos, στην Puebla και την Tlaxcala του μεγα-σχεδίου Morelos Integral Project και την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου μέσα από τα εδάφη των λαών του ηφαιστείου, όπου βλασταίνει η ελπίδα της εξέγερσης και παλαιές και νέες μορφές οργάνωσης.

Δηλώνουμε ότι βρισκόμαστε σε επιφυλακή για την πιθανή δίωξη των αδελφών της Casa de los Pueblos Altepelmecalli, θεωρώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπεύθυνη για τη χρήση της ένοπλης ομάδας της που ονομάζεται Εθνοφρουρά για να εντείνει τον πόλεμο του χρήματος ενάντια στη ζωή. Την καθιστούμε υπεύθυνη για την προστασία που προσφέρει στην εταιρεία Bonafont, η οποία αποστερεί, αποθησαυρίζει, ιδιωτικοποιεί και κερδίζει ανήθικα από το νερό των λαών μας, που υποφέρουν από την εμφάνιση καταβόθρων και από την αποξήρανση πηγαδιών, πηγών, ποταμών και ρεμάτων- τέτοια είναι η περίπτωση του ποταμού Metlapanapa, τον οποίο το Μέτωπο των Λαών της περιοχής Cholulteca και των Volcanes υπερασπίζεται από την εκμετάλλευση και τη μόλυνση που προκαλεί  η εν λόγω εταιρία προς όφελος των βιομηχανικών διαδρόμων.

Καταγγέλλουμε την κατασταλτική επίθεση της κακής μεξικανικής νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης ενάντια στις συντρόφισσες και τους συντρόφους μας που, από τις γεωγραφίες τους, υψώνουν το λάβαρο της οργάνωσης από τα κάτω για να μας καλέσουν να αγωνιστούμε για τη ζωή.

 ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ:

  1. Τη δολοφονία του συντρόφου μας Francisco Vázquez, προέδρου του συμβουλίου επιτήρησης της ASURCO, ο οποίος ύψωσε τη φωνή του ενάντια στην κλοπή νερού από τα ejidos της περιοχής Ayala για τη λειτουργία του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου στην Huexca, Morelos.
  2. Την ποινικοποίηση των αγώνων του λαού Otomí και του συντρόφου Diego García από τον επικεφαλής αυτού του σκοτεινού θεσμού της κακής κυβέρνησης που ονομάζεται INPI, θεσμός που κάποτε είχε τα γραφεία του στο σημερινό Casa de los Pueblos Samir Flores Soberanes και σήμερα είναι όργανο πελατειακού ελέγχου των λαών μας.
  3. Τις διώξεις κατά του Ανώτατου Συμβουλίου Ιθαγενών του Michoacán, για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις του ενάντια απαξίωση, το ρατσισμό και τη λεηλασία και για την απομάκρυνση του αποκρουστικού μνημείου που είναι γνωστό ως Los Constructores στη Morelia του Michoacán.
  4. Την αδιαφορία και την εγκληματική συνενοχή της Εθνοφρουράς απέναντι στη βία στο Γκερέρο, όπου τα καρτέλ ναρκωτικών επιτίθενται στις κοινότητες του Ιθαγενικού και Λαϊκού Συμβουλίου του Γκερέρο-Εμιλιάνο Ζαπάτα που αντιτίθενται στα μεγαλεπήβολα έργα εξόρυξης και καταγγέλλουν τη συνενοχή των κυβερνήσεων με τις ναρκο-παραστρατιωτικές ομάδες που δολοφονούν και εξαφανίζουν τους αδελφούς και τις αδελφές μας.
  5. Την στρατιωτικοποίηση του Ισθμού του Τεχουαντεπέκ για την επιβολή του μεγαλεπήβολου έργου του Διαωκεάνιου Διαδρόμου Salina Cruz-Coatzacoalcos, καθώς και την παράνομη κατάληψη των εδαφών των κοινοτήτων μας για το έργο αυτό, όπως στην περίπτωση της κοινότητας Binnizá της Puente Madera, που ανήκει στην κοινοτική ιδιοκτησία San Blas Atempa, Οαχάκα.
  6. Τη χρήση της Εθνοφρουράς και των ένοπλων ομάδων των πολιτειών και των δήμων για την καταστολή των μαθητών normalistas της Ayotzinapa, του Tiripetío και της Mactumatzá, στο αίτημά τους για δικαιοσύνη και συνθήκες αξιοπρέπειας για τα «αγροτικά» σχολεία τους.

Θεωρούμε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού υπεύθυνη για αυτή την κατασταλτική κλιμάκωση εναντίον των λαών μας και απαιτούμε να σταματήσουν οι ενέργειες της Εθνοφρουράς και των δυνάμεων καταστολής εναντίον όσων αντιτίθενται στην εκμετάλλευση και την καταστροφή της φύσης και την λεηλασία των εδαφών και της κοινοτικής κληρονομιάς των αυτόχθονων λαών για την επιβολή των σχεδίων θανάτου που προωθεί το μεξικανικό κράτος.

Καλούμε τους αυτόχθονες λαούς, τις εθνότητες και τις φυλές του Μεξικού, καθώς και τις αλληλέγγυες οργανώσεις και συλλογικότητες, να είναι σε εγρήγορση απέναντι σε αυτό το κύμα νεοφιλελεύθερης καταστολής που εξαπέλυσε η καπιταλιστική κυβέρνηση αυτής της χώρας μέσω του διατάγματος που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ομοσπονδίας στις 22 Νοεμβρίου 2021, το οποίο ανακηρύσσει τα σχέδια και τα έργα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δημόσιου συμφέροντος και εθνικής ασφάλειας ως πρόσχημα για να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της ενάντια στους λαούς που αντιτίθενται στην άνευ προηγουμένου λεηλασία και καταστροφή των μεξικάνικων εδαφών.

Καλούμε τους ανθρώπους, τις ομάδες, τις συλλογικότητες, τις οργανώσεις και τα κινήματα στα εδάφη της SLUMIL K’AJXEMK’OP (γνωστή και ως “Ευρώπη”) να κινητοποιηθούν και να διαδηλώσουν ενάντια στην υπερεθνική Bonafont-Danone – με έδρα τη Γαλλία – και τις πρεσβείες της σημερινής μεξικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Ευρώπη.

Για τη ζωή!

Αλληλεγγύη και υποστήριξη στους ιθαγενείς λαούς του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου!

 

Με εκτίμηση

16 Φεβρουαρίου 2022

Για την ολική ανασυγκρότηση των λαών μας!

Ποτέ ξανά ένα Μεξικό χωρίς εμάς!

Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο-Κυβερνητικό Συμβούλιο Ιθαγενών (CNI-CIG)

ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΌΣ ΣΤΡΑΤΌΣ ΕΘΝΙΚΉΣ ΑΠΕΛΕΥΘΈΡΩΣΗΣ.

Επιτροπή Έκτη.