Ελευθερία διέλευσης για τ@ς Ζαπατίστας! (Νάντη, Γαλλία)

Κατά τη διάρκεια της «Συνάντησης γυναικών και ατόμων τρανς, ίντερσεξ και μη δυαδικών από την άλλη Ευρώπη» (28 και 29 Ιουλίου) και της «Διαγαλαξιακής συνάντησης» (31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου) στη ZAD, («Περιοχή προς υπεράσπιση») της Notre Dame de Landes, αρκετές αντιπροσωπείες από τη Γαλλία και από διάφορες περιοχές της Slumil K’axjemk’op (πρώην Ευρώπη), του Μεξικού, της Νότιας Αμερικής και των Ηνωμένων Πολιτειών, που παρακολούθησαν αυτές τις εκδηλώσεις, συγκεντρώθηκαν στη βάση του μνημείου στη μνήμη των πενήντα αντιφασιστών (που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στη Γαλλία για την απόπειρα εναντίον του γερμανού στρατηγού Karl Hotz το 1941), για να καταγγείλουν την αδράνεια των κυβερνητικών αρχών ως προς το αίτημα εισόδου της Αερομεταφερόμενης Ζαπατιστικής Μοίρας, η οποία έχει εδώ και μήνες ανακοινώσει επίσημα τη μετάβασή της.

Βίντεο (με ομιλίες και συνθήματα σε ισπανικά, γαλλικά, αγγλικά και ελληνικά): FN / Comision Comunicacion Europea

Το μνημείο των Πενήντα Αντιφασιστών προσωποιείται από δύο γυναίκες που κοιτούν τον ορίζοντα με το κεφάλι ψηλά. Η μία έχει αλυσοδεμένα τα πόδια της, αλλά κρατά στα χέρια της ένα σπαθί έτοιμη να το χρησιμοποιήσει, ενώ το επάνω μέρος του φορέματός της φαίνεται να έχει τραβηχτεί, σαν να είχε μόλις δώσει μάχη. Η άλλη γυναίκα κρατά στα χέρια της ένα στάχυ, σημάδι εποχών ειρήνης και αφθονίας.

Αυτή τη φορά και οι δύο γυναίκες που κοιτάζουν αξιοπρεπείς τον ορίζοντα, συναντήθηκαν με άλλες γυναίκες, σύγχρονες-και-εκτός-εποχής, γυναίκες της γης και της φωτιάς από ανυπότακτες χώρες, που περικύκλωσαν τα αγάλματα και τα κάλυψαν με πανό, δείχνοντας ότι η αντίσταση είναι ακόμα ζωντανή.

Αυτή τη φορά οι δύο γυναίκες που κοιτούν αξιοπρεπείς στον ορίζοντα, κρατούσαν σημαίες ενός πολιτικού και κοινωνικού κινήματος πολύ μακρινού στη γεωγραφία, αλλά πολύ κοντινού στον αγώνα για τη ζωή, σημαίες του EZLN.

Εν μέσω συνθημάτων υπέρ της ελευθερίας κυκλοφορίας των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ενάντια στα σύνορα που επιβάλλονται από πολιτικές που εισάγουν διακρίσεις και ανταποκρίνονται στις νεοαποικιακές στρατηγικές, καταγγέλθηκαν τα «υγειονομικά» πλέον και πολιτικά εμπόδια που τα επικαλούνται ως αιτιολόγηση για την άρνηση της ελεύθερης διέλευσης της Ζαπατιστικής Αντιπροσωπείας, του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου και του Μετώπου των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης και του Νερού των πολιτειών Μορέλος, Τλαξκάλα και Πουέμπλα, που έχουν προτείνει να ακούσουν και να συνομιλήσουν με τους αγώνες από τα κάτω και αριστερά μιας ανυπότακτης Ευρώπης μια πρόσκληση να μοιραστούμε αντικαπιταλιστικές, φεμινιστικές, αντιρατσιστικές και αντι-αποικιοκρατικές εμπειρίες, μα πάνω απ’ όλα τον Αγώνα για τη Ζωή.

Ανάμεσα σε τραγούδια και συνθήματα, κρουστά, μουσική χαρότσο και ελεύθερους χορούς, ακούστηκαν από την «Ανυπότακτη γη» (Slumil K’axjemk’op) μηνύματα εξέγερσης και αντίστασης, σε μια ατμόσφαιρα εορτασμού της ελευθερίας που μοιράζεται και αναπνέει. Μέσα στους δρόμους αυτής της Γαλλίας (στη Νάντη) που ακόμα δεν είναι γνωστή ως ανυπότακτη, τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν με χαμηλή ταχύτητα, ένα όμορφο ποτάμι κυλάει και άνθρωποι το απολαμβάνουν στις όχθες του … φαίνεται ότι όλα είναι ήρεμα και μεταξύ των κατοίκων γίνετι αισθητή μια ατάραχη παθητικότητα. Για πόσο ακόμα;

Και η γη δονείται

Texto y Foto por Juana Machetes