Κάλεσμα για συμμετοχή στον Θεματικό Συντονισμό για την Υγεία

Κάλεσμα για συμμετοχή στην Πανελλαδική Συνέλευση του Θεματικού Συντονισμού για την Υγεία και για δημιουργία ομάδων εργασίας για την υγεία (Ομάδων Υγείας – Δομών Ολιστικής Φροντίδας Υγείας)

Η πυρηνική ιδέα και το κάλεσμα στην πανελλαδική συνέλευση του θεματικού συντονισμού για την υγεία είναι εμπνευσμένη από το ταξίδι των Ζαπατίστας στην Ευρώπη.

Οι συντρόφισσες/οι Ζαπατίστας επιλέγουν να κάνουν ένα τόσο σημαντικό και ιστορικό ταξίδι εν μέσω πανδημίας, που εκτιμάται ότι θα έχει συνέχεια και τα επόμενα χρόνια, φέρνοντας στο προσκήνιο μία νέα εποχή για την υγεία, την πολιτική και την κοινωνική ζωή.

Κυρίαρχες πολιτικές υγείας -βιοπολιτικής και βιοεξουσίας- προσπαθούν να επιβληθούν σε όλα τα πεδία της ζωής. Προτάσσεται η παθητικοποίηση (βλ. ιατρικοποίηση, ψυχιατρικοποίηση, ψυχολογικοποίηση) του ανθρώπου όσον αφορά στην υγεία του και στη ζωή του γενικότερα, αντί της ενδυνάμωσης και της προστασίας του κοινωνικού συνόλου απέναντι στην πανδημία. Το γεγονός ότι, εν καιρώ πανδημίας, η ιατρική προσδένεται όλο και περισσότερο στο άρμα της εξουσίας, η θεώρηση της υγείας ως όλον καθίσταται ακόμα πιο επισφαλής και δεν μπορεί παρά να αντιτάσσεται στην άκρατη υπερ-ιατρικοποίηση που επιβάλλεται σε όλους τους ζωτικούς τομείς της ανθρώπινης ύπαρξης. Η έμπρακτη εφαρμογή της ολιστικής θεώρησης μπορεί να συντελεστεί μέσω της ενεργητικής διεκδίκησής της και μέσω της συμμετοχής του κάθε μέλους της κοινότητας σε όλα τα πεδία που άπτονται της υγείας ή εν τέλει, παίρνοντας όλες/οι εμείς -κάθε σπίθα αντίστασης και αγώνα- τις ζωές μας στα χέρια μας. 

Διαπιστώνοντας λοιπόν, πως υπάρχει εκ νέου ένα ηχηρό κάλεσμα αγώνα για αυτοοργάνωση στο χώρο της υγείας, ώστε να αναταποκριθούμε στις ανάγκες του σήμερα -της πανδημίας, της φτωχοποίησης και της καταστολής- και λαμβάνοντας αυτό το ταξίδι ως μία πρόσκληση για επανανοηματοδότηση τόσο του εαυτού μας όσο και των προ/ϋπαρχόντων αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων (αρχές, σχέσεις και πρακτικές):

  • Αντιτάσσουμε στην πολιτική του θανάτου, τη χειραφέτηση και τη ΖΩΗ
  • Υπερασπιζόμαστε εμφατικά το αναφαίρετο δικαίωμα των ανθρώπων στην υγεία τους. Την υγεία ως κοινωνικό δημόσιο αγαθό που μας αφορά όλες/ους.
  • Αναγνωρίζοντας πως οι πολιτικές και οι κοινωνικές συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από κάθε άλλη εποχή, βρίσκουμε ως μόνη και αναγκαία λύση την άμεση δράση, τον συλλογικό και συντονισμένο αγώνα των από τα κάτω στο σήμερα, με όλη τη δυναμική που προσφέρει το ταξίδι των συντροφισσών/ων Ζαπατίστας, ανοίγοντας δρόμο για ένα νέο ταξίδι για την υγεία στη Χώρα μας.
  • Ανταποκρινόμαστε ενεργητικά και ξεκινάμε να δημιουργούμε νέες δομές ολιστικής φροντίδας υγείας στις οποίες θα δρουν και θα αναφέρονται οι κατά τόπους ομάδες εργασίας για την υγεία (εφεξής, ομάδες υγείας), ώστε να ανταποκριθούμε τόσο στις ανάγκες φροντίδας υγείας των συντροφισσών/ων Ζαπατίστας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Χώρα όσο και να γίνουμε οι «πυρήνες αντίστασης του σήμερα».

Στόχοι και τρόπος λειτουργίας:

  • Με βάση τα πεπραγμένα και τις αποφάσεις των συνελεύσεων του θεματικού συντονισμού για την υγεία, η συνέλευση αυτή αποτελεί τη συνέλευση αναφοράς για όλα τα ζητήματα που άπτονται της υγείας (όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες, οι διαθεσιμότητες και θα γίνεται η οργάνωση του ταξιδιού):

α) επί της θεματικής της υγείας: πώς θα αποτυπωθεί στις προπαρασκευαστικές εκδηλώσεις και στις εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής των συντροφισσών/ων Ζαπατίστας στη Χώρα (κατά τόπους και πανελλαδικά).

β) επί των πρακτικών ζητημάτων μέσω των τοπικών Oμάδων Yγείας: πώς θα ανταποκριθεί στις όποιες ανάγκες προκύψουν για τη φροντίδα της υγείας τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα (κατά τόπους, πανελλαδικά και πανευρωπαικά).
(από τα πρακτικά 2ης συν. 15/1/2021).

  • Η συμμετοχή μας στη συνέλευση συμβάλλει στη δημιουργία ενός κοινού τόπου που θα ευνοεί την ανάδυση ιδεών για τις δράσεις των ομάδων υγείας και τον τρόπο συγκρότησης νέων δομών ολιστικής φροντίδας υγείας καθώς και στο μοίρασμα της εμπειρίας ανά τη Χώρα.
  • Αναγνωρίζουμε την πολυμορφία της συνέλευσης που αντιστοιχεί στην πολυμορφία της Χώρας, με τη ματιά μας στραμμένη στις ανάγκες της κοινότητας σε σύνδεση με τον αγώνα των Ζαπατίστας, γι’ αυτό και κρίνεται ανγκαία η διαρκής αλληλοτροφοδότησή μας εντός της πανελλαδικής συνέλευσης του θεματικού συντονισμού υγείας. Εδώ θα συναντιούνται οι προσπάθειες των ομάδων υγείας και θα αναδειχθούν ποιες δυνατότητες τελικά υπάρχουν για έναν “ολιστικό τρόπο ζωής και υγείας”.
  • Η δημιουργία αυτών των νέων δομών-ομάδων υγείας, που γεννιούνται μέσα στην πανδημία κατά τη διοργάνωση του ταξιδιού των Ζαπατίστας στην Χώρα, καλούνται να ανιχνεύσουν και να αναγνωρίσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιοχής και παράλληλα να λειτουργήσουν μέσα από μία ολιστική και συνθετική θέαση της φροντίδας υγείας, προσδίδοντας κατά αυτό τον τρόπο πλούτο στις διαδικασίες μας (πανελλαδικά και τοπικά) και βαθιές κοινωνικές ρίζες στο συλλογικό μας εγχείρημα.
  • Κρατάμε απόσταση από το μύθο μιας και ενιαίας, ενοποιητικής οργάνωσης που κατέχει την αλήθεια, που προέρχεται από κάπου επάνω και γεννά σχέσεις κυριαρχίας. Οι κοινότητες διατηρούν την πολυμορφία και τη διαφορετικότητα και τιμούν την ηθική του συλλογικού. Αντίστοιχα δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος αυτόνομης διακυβέρνησης: οι μορφές της διαφέρουν από ζώνη σε ζώνη και δεν παύουν να αλλάζουν και να επανεφευρίσκονται.
  • Αντλούμε έμπνευση και εμπειρία από συλλογικότητες και εγχειρήματα που δημιουργήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν μέσα στην πανδημία. Αντλούμε έμπνευση από την ιστορία μας και τον αγώνα μας. Αντλούμε έμπνευση από τον αγώνα των Ζαπατίστας.

Στο πλαίσιο των παραπάνω:

  • Προσκαλούνται να συμμετέχουν ενεργά στην πανελλαδική συνέλευση του θεματικού συντονισμού για την υγεία οι συλλογικότητες και τα άτομα που επιθυμούν να συμβάλλουν είτε σε θεωρητικό (εκδηλώσεις, αυτομορφώσεις κ.α.) είτε/και σε πρακτικό επίπεδο (φροντίδα υγείας των σ. Ζαπατίστας κατά την περιοδεία τους στη Χώρα και οργάνωση όλου του ταξιδιού-υγεία).
  • Οι κατά τόπους ομάδες υγείας – δομές ολιστικής φροντίδας υγείας δρουν τοπικά ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής, συνδέονται με το τοπικό τους συντονιστικό και εντάσσουν τη λειτουργία τους στην Πανελλαδική Συνέλευση του Θεματικού Συντονισμού για την Υγεία. Η ενεργητική συμμετοχή μελών των τοπικών ομάδων υγείαςδομών ολιστικής φροντίδας υγείας στην πανελλαδική συνέλευση του θεματικού συντονισμού για την υγεία κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη, ώστε να επιτευχθεί ένας λειτουργικός πανελλαδικός (και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκός) συντονισμός.
  • Οι ομάδες υγείας αποτελούνται όχι μόνο από λειτουργούς υγείας όλων των ειδικοτήτων αλλά και από την καθεμία κ τον καθένα που βλέπει την/τον εαυτό του σε αυτή σε σύνδεση με την κάθε κοινότητα. Πρακτικές τόσο της δυτικής ιατρικής και της ψυχοκοινωνικής υγείας όσο και άλλων θεραπευτικών προσεγγίσεων, έχουν χώρο να δράσουν χωρίς να αποκλείει η μία την άλλη, λαμβάνοντας υπόψη και σεβόμενες/οι την επιθυμία του ατόμου που λαμβάνει τη φροντίδα.
  • Η υγεία ως όλον άπτεται όλων των εκφάνσεων της ζωής: ο άνθρωπος νοείται ως όλον, με σωματική, ψυχική και κοινωνική υπόσταση. Τρεις διαστάσεις σε διαρκή αλληλεπίδραση μεταξύ τους που σε μία ολιστική προσέγγιση δεν νοείται να φροντίζεται μονομερώς η κάθε μία ξεχωριστά. Όλα συνδέονται μεταξύ τους και παράλληλα διαμορφώνουν το χρονικό παρόν.
  • Οι ομάδες υγείας αποτελούν μέρος των κοινοτήτων τους αλλά όλες μαζί, πανελλαδικά, δημιουργούν μία «Άλλη Υγεία». Η συνέλευση του πανελλαδικού θεματικού συντονισμού για την υγεία αποτελεί τη Διευρυμένη Ομάδα Υγείας.

Αρχές λειτουργίας:

H Συνέλευση του Πανελλαδικού Θεματικού Συντονισμού για την Υγεία, όπως και οι Ομάδες Υγείας-Δομές Ολιστικής Φροντίδας Υγείας, αποτελούν πλαίσια όπου, τα ενδιαφερόμενα άτομα και συλλογικότητες συναντιούνται και σχετίζονται με όρους ισοτιμίας, αλληλεγγύης και σεβασμού. Λειτουργούν βάση των αρχών που έχουν συμφωνηθεί στην πανελλαδική συνέλευση της διοργάνωσης του ταξιδιού των συντροφισσών/ων Ζαπατίστας, όπου επίσης έχει συμφωνηθεί η αυτονομία αλλά όχι η αυτονόμηση. Αντιτάσσονται εμφατικά σε οποιαδήποτε μορφή εξουσίας μεταξύ των μελών, όπως και σε κάθε συμπεριφορά επιβολής και ανάθεσης, που λειτουργούν διαχωριστικά, διασπαστικά και διαλυτικά σ’ ένα πολυμορφικό σύνολο. Αυτές οι σχέσεις και συμπεριφορές, όπου και εάν αναπαράγονται, δεν έχουν κανένα χώρο και απορρίπτονται επί της αρχής. Αντιθέτως, οφείλουν να διασφαλίζονται εκείνες οι διαδικασίες που θα αναγνωρίζουν εν τη γενέσει τις τάσεις αυτές και θα επαναφέρουν τη λειτουργία, με επίκεντρο τον άνθρωπο ως όλον και αλλά και ως ον πολιτικό, όντας σε θέση να καταρρίπτει κάθε μορφή εξουσίας που προσπαθεί να του επιβληθεί. Κατά τις ίδιες αρχές, η αυτοθεσμισμένη συνηγορία και συμφωνία των ανθρώπων ως προς τη λήψη οποιασδήποτε μορφής φροντίδας, απαιτείται σε κάθε περίπτωση.

Ακολουθώντας ανοιχτές διαδικασίες, με βάση τον διάλογο, δεσμευόμαστε:

  • να καταλήγουμε σε συλλογικές αποφάσεις με συναίνεση, χωρίς βέτο.
  • να διαμοιράζουμε στα τοπικά και πανελλαδικά συντονιστικά αυτούσιες τις συλλογικές αποφάσεις, όπως προκύπτουν από τα πρακτικά που έχουν διαμοιραστεί πανελλαδικά από την πρώτη πανελλαδική συνέλευση του θεματικού συντονισμού για την υγεία.

Προσκαλούμε λοιπόν αρχικά σε συμμετοχή στη Συνέλευση του Πανελλαδικού θεματικού Συντονισμού για την Υγεία και κατ’ επέκταση για τη δημιουργία Ομάδων Υγείας-Δομών Ολιστικής Φροντίδας Υγείας, συλλογικότητες και ατομικότητες των τοπικών συντονιστικών, τόσο από τον χώρο της υγείας (σωματικής-ψυχικής-κοινωνικής) αλλά και τους μη “ειδικές/ούς”, κατοίκους κοινοτήτων/γειτονιών, “πάσχοντες” ή συγγενείς τους, αλλά και γενικότερα κάθε άνθρωπο που ως πολιτικό και κοινωνικό ον επιθυμεί να συμμετάσχει.

Συνέλευση Πανελλαδικού Θεματικού συντονισμού για την Υγεία
“Οι Ζαπατίστας στην Ευρώπη”