ΧΑΝΙΑ: «Να είμαστε σπόροι που αναζητούν άλλους σπόρους»


Λεπτομέρειες Event


ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ
“Να είμαστε σπόροι που αναζητούν άλλους σπόρους”
Είκοσι επτά χρόνια συμπληρώθηκαν από την εξέγερση των Ζαπατίστας στο Μεξικό και ανακοίνωσαν ακόμη ένα φιλόδοξο σχέδιο για να επικοινωνήσουν και να μεταφέρουν τον λόγο τους στις υπόλοιπες πέντε ηπείρους.
Αντιπροσωπεία αγωνιστών ταξιδεύει στην Ευρώπη το καλοκαίρι και ήδη περισσότερες από 160 συλλογικότητες στην Ελλάδα στηρίζουν την ενέργεια αυτή και υπογράφουν το ψήφισμα του EZLN. «Αντιμετωπίζουμε τη θύελλα με όσα γνωρίζουμε, αλλά προετοιμάζουμε ήδη αυτό που έρχεται. Και το προετοιμάζουμε από τώρα. Γι΄ αυτό πρέπει να ταξιδέψει ο λόγος μακριά.Δεν έχει σημασία αν αυτός που τον αρθρώνει δεν θα βρίσκεται πια εκεί, το σημαντικό είναι να φτάσει ο σπόρος σε γόνιμο έδαφος και να αναπτυχθεί μαζί με άλλους”
Εάν για κάτι δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον ζαπατισμό, είναι για ασυνέπεια. Εδώ και πολύ καιρό έχουν σχεδιάσει μια πολιτική συμμαχία με τους αποκάτω, που, για μια φορά ακόμα, θα την ξεδιπλώσουν κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους. Η Δεύτερη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα Για την Ανθρωπότητα και Ενάντια στον Νεοφιλελευθερισμό (1996), το δηλώνει με σαφήνεια και πεντακάθαρα: «Να φτιάξουμε ένα συλλογικό δίκτυο από όλους τους αγώνες μας και τις επί μέρους αντιστάσεις. Ένα διεθνές δίκτυο αντίστασης ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, ένα διεθνές δίκτυο αντίστασης για την ανθρωπότητα». Ο στόχος αυτού του δικτύου είναι να συναντηθούν οι αντιστάσεις του κόσμου, για να αλληλοστηριχτούν. Και ξεκαθαρίζουν ότι το δίκτυο «δεν είναι μια οργανωτική δομή με διευθυντικό κέντρο και κέντρα λήψης αποφάσεων, δεν έχει κεντρική διοίκηση ούτε ιεραρχία. Το δίκτυο είμαστε όλοι όσοι αντιστεκόμαστε».
Εκδήλωση για το ταξίδι και τον λόγο των Ζαπατίστας από το Συντονιστικό Χανιών την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 20:00 στο συνεργατικό καφενείο Εσμιγιά στα Δουλιανά Αποκoρώνου,για την ιστορία, την κοινωνική, οικονομική και πολιτική οργάνωση, την ισότητα των φύλων και οτιδήποτε άλλο αφορά στις κοινότητές τους.
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Αποκόρωνα