Δράσεις σε όλη την Ευρώπη ενάντια στην απαγόρευση εισόδου των Ζαπατίστας

Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα έγιναν σχεδόν 50 κινητοποιήσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές γεωγραφίες ενάντια στην απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την είσοδο των ζαπατίστας.

Στη γεωγραφία όπου ζούμε έγιναν κινητοποιήσεις στην πρεσβεία και στο προξενείο της Γαλλίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δράσεις αλληλεγγύης σε Χαλκιδική, Σταγιάτες, Καβάλα, Κόρινθο και Βέροια, ενώ αναρτήθηκαν πανώ στην περιοχή του Καρέα, στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή της ζαπατιστικής Μοίρας 421 σε κινητοποίηση των Sans Papiers (Χωρίς Χαρτιά) το απόγευμα του Σαββάτου 24 Ιούλη στο Μοντρέιγ.

Tο προηγούμενο βράδυ (Παρασκευή 23 Ιούλη) είχε προηγηθεί διεθνής διαδικτυακή εκδήλωση για την υποστήριξη της άφιξης της αεροπορικής αντιπροσωπείας των ζαπατίστας, με τη συμμετοχή των Beatriz Aurora, Raúl Zibechi, John Holloway, Λ. Οικονομάκη κ.ά.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΛΗ

Οι συμμετέχοντες στο 8ο Δεκαήμερο Αγώνα & Ελευθερίας, μετά από απόφαση της Συνέλευσης του Βουνού στο Καμπ των Σκουριών πραγματοποίησαν παρέμβαση στα Πυργαδίκια Χαλκιδικής, με πανό που έγραφε OUVREZ LES PORTES D’ EUROPE POUR LES ZAPATISTA@S (SKOURIES CAMP) / ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟΥΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ (ΚΑΜΠ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ).

Στις 12 το μεσημέρι, στη Θεσσαλονίκη έγινε μικροφωνική μπροστά στο γαλλικό προξενείο, το οποίο φυλασσόταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι προξενικές αρχές αρνήθηκαν να παραλάβουν το αίτημα εισόδου των ζαπατίστας.

Το απόγευμα, ο Συντονισμός Θεσσαλίας έκανε παρέμβαση στις Σταγιάτες, πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ Το θολό ποτάμι του Μπαασίμ του Θωμά Σίδερη, όπου μεταξύ άλλων θίγεται εκτενώς το θέμα των φραχτών και των κλειστών συνόρων.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, στην Καβάλα αναρτήθηκε πανό ενάντια στην άρνηση της Γαλλίας να επιτρέψει την είσοδο στους ζαπατίστας, στο παρκάκι της κατάληψης Βύρωνος 3 (την ώρα της παράστασης “Σάκκο και Βαντσέττι” από τις Τσιριτσάντσουλες).

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΛΗ

Στις 11 το πρωί, στην Αθήνα, έγινε παρέμβαση από δεκάδες συντρόφισσες και συντρόφους μπροστά στη γαλλική πρεσβεία, η οποία φυλάσσονταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Όπως και στη Θεσσαλονίκη, αρνήθηκαν να παραλάβουν το αίτημα εισόδου των ζαπατίστας.

Στην πεζογέφυρα του Καρέα (Αθήνα) αναρτήθηκε πανό από την Κατάληψη Ανάληψης με το σύνθημα: “los pajaros y las flores son de todos los colores y cruzan libres las tierras, no tienen fronteras ni llevan banderas” και στα ελληνικά “Τα πουλιά και τα λουλούδια είναι όλων των χρωμάτων και διασχίζουν τη γη ελεύθερα, δεν έχουν σύνορα ούτε σημαίες – Ελεύθερες Ιδέες, Ελεύθεροι Άνθρωποι”.

Στην Κόρινθο, στην εκδήλωση της Ανοιχτής συνέλευσης για τη δημιουργία ελεύθερου κοινωνικού χώρου  αναρτήθηκε και πανό στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών δράσεων πολιτικής πίεσης προς τη γαλλική κυβέρνηση.

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΙΟΥΛΗ

Η Συνέλευση Υποδοχής των Ζαπατίστας στην Βέροια κρέμασε πανό στην πλατεία δημαρχείου Βέροιας με το σύνθημα:

Το ταξίδι για την ελευθερία δεν περιορίζεται, δε σταματά

Le voyage vers la liberté ne se limite ni ne s’arrête

 

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΛΗ

Δράση στο Ηράκλειο (Κρήτη)

5-8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Πανό από το Δίκτυο “Μεσοχώρα – Αχελώος SOS” κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού κατά μήκος του Αχελώου.