Η Εκτός Εποχής και μια πρωτοβουλία σε εθνικό επίπεδο

ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠH ΕΚΤΗ.

Μεξικό.

Ιούλιος 2021

Σε όσ@ς συνυπογράφουν τη Διακήρυξη για τη Ζωή:

Στην Ευρώπη των από τα Κάτω και Aριστερά:

Στην Εθνική και Διεθνή Επιτροπή Έκτη:

Στο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο – Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης:

Στα Δίκτυα Αντίστασης και Εξέγερσης:

Στην Ομάδα «Έφτασε η Ώρα των Λαών»

Από: Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μοϊσές

Συντρόφισσες, συντροφόισσες, σύντροφοι:
Αδελφές, αδελφοίες, αδελφοί:

Σας χαιρετώ εκ μέρους των παιδιών, των γυναικών, των άλλων, των ηλικιωμένων και των ανδρών των ζαπατιστικών κοινοτήτων και σας μεταφέρω τα εξής:

1. Έχουμε ήδη έτοιμη, για να ταξιδέψει αεροπορικώς, μια δυνατή ζαπατιστική ομάδα, που αριθμεί 177 ζαπατίστας. Αποτελείται εξ ολοκλήρου από αυτόχθονες με ρίζες Μάγια, των γλωσσών τσολ, τσοτσίλ, τσελτάλ, τοχολαμπάλ και καστιλιάνικα. Γεννηθήκαμε στη γεωγραφία που αποκαλούν Μεξικό. Οι πρόγονοί μας γεννήθηκαν και πέθαναν σε αυτή τη γη. Καθώς το μεξικανικό κράτος δεν αναγνωρίζει την ταυτότητα και την καταγωγή μας και μας λέει ότι είμαστε «extemporaneos» (έτσι λέει η Γραμματεία Εξωτερικών Σχέσεων, ότι είμαστε «εκπρόθεσμοι», «ανεπίκαιροι», «εκτός εποχής» Μεξικανοί), αποφασίσαμε να βαφτίσουμε αυτή τη μονάδα Ακρόασης και Λόγου «Η Εκτός Εποχής».

Όπως είδαμε στα λεξικά, «extemporáneo» σημαίνει «ακατάλληλο, ανεπιθύμητο, απρόσφορο», ή «ανεπίκαιρο για την εποχή στην οποία συμβαίνει». Με άλλα λόγια, είμαστε ανεπιθύμητοι, απρόσφοροι και άκαιροι.

Ποτέ άλλοτε δεν μας είχαν ορίσει με τόση σαφήνεια. Είμαστε ευτυχείς που επιτέλους το μεξικανικό κράτος αναγνωρίζει ότι έτσι θεωρεί τους ιθαγενείς λαούς αυτής της γεωγραφίας που ονομάζεται Μεξικό. Πιστεύω ότι έτσι δείχνει τη λύπη του που δεν μας εξολόθρευσε… ακόμα, γιατί η ύπαρξή μας δείχνει την αντίφαση με τον επίσημο λόγο περί «κατάκτησης». Τώρα γίνεται κατανοητό ότι το αίτημα της μεξικανικής κυβέρνησης προς την ισπανική κυβέρνηση για να ζητήσει συγγνώμη είναι για το ότι δεν μας εξόντωσε.

Από τ@ς 177 απεσταλμέν@ς για το Ταξίδι για τη Ζωή, οι 62 από εμάς δεν έχουμε ακόμη διαβατήριο. Η Γραμματεία Εξωτερικών Σχέσεων έχει κολλήσει με το «λάθος» που αντιπροσωπεύουμε. Παρά το ότι έχουμε αποδείξει την ταυτότητα και την καταγωγή μας, συνεχίζει να απαιτεί όλο και περισσότερα έγγραφα. Απομένει μόνο να ζητήσει από τις κυβερνήσεις της Κεντρικής Αμερικής να δηλώσουν ότι δεν είμαστε πολίτες αυτών των χωρών.

2. Η αερομεταφερόμενη ομάδα «Η Εκτός Εποχής», με εμένα στο τιμόνι, προετοιμάζεται από τον Οκτώβριο του 2020 και βρισκόμαστε σε καραντίνα εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Αποτελείται από:

– Διάφορες ομάδες «Ακρόασης και Λόγου». Ιθαγενείς ζαπατίστας, η ύπαρξη και η μνήμη των οποίων καλύπτει την ιστορία του αγώνα μας από τα χρόνια πριν την εξέγερση μέχρι την έναρξη του Ταξιδιού για τη Ζωή.

– Μια γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου: 36 γυναίκες πολιτοφύλακες (μέρος των ομάδων «Ακρόασης και Λόγου»), οι οποίες έχουν πάρει το όνομα και το παράδειγμα της αείμνηστης Διοικήτριας Ραμόνα, της πρώτης ζαπατίστα που βγήκε από την Τσιάπας, και αυτοπροσδιορίζονται ως «IxchelRamona» και με αυτό το όνομα θα βγουν στα γήπεδα της Ευρώπης.

– Το αυτοαποκαλούμενο «Κομμάντο Ποπ Κορν». Είναι 6 παιδιά, κορίτσια και αγόρια, από την ομάδα «Παιχνίδι και Σκανταλιά».  Όπως όλ@ μας, και αυτά προετοιμάζονται.

– Η ομάδα συντονισμού της εισβολής. Είναι αυτ@ που θα αναλάβουν την οργάνωση και, αν χρειαστεί, την ενίσχυση των ομάδων «Ακρόασης και Λόγου» που θα κατανεμηθούν στις 5 ζώνες στις οποίες έχουμε χωρίσει την ευρωπαϊκή ήπειρο. Θα απαντούν επίσης στα ελεύθερα και επί πληρωμή μέσα ενημέρωσης, θα συμμετέχουν σε στρογγυλά τραπέζια, συνέδρια και δημόσιες εκδηλώσεις και θα αξιολογούν την εξέλιξη της εισβολής.

Μαζί με τη Μοίρα 421 θα ολοκληρώσουμε το πρώτο ζαπατιστικό κύμα και θα ξεκινήσουμε τις επισκέψεις μας σε αυτούς που μας προσκάλεσαν και, με προσοχή και σεβασμό, θα τους ακούσουμε. Αν το ζητήσουν, θα τους μιλήσουμε για τη μικρή μας ιστορία αντίστασης και εξέγερσης.

3. Μαζί μας θα ταξιδέψει μια αντιπροσωπεία του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου – Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης, η οποία θα αποτελείται από 10 αυτόχθονες, από τις γλώσσες: Μάγια, Ποπολούκα, Μπινιζά, Πουρέπετσα, Ραραμούρι, Οτομί, Νααγιέρι/Ουισάρικα και Νάγουα, καθώς και 3 αδέρφια μας από το Μέτωπο των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης και του Νερού από την Τλαξκάλα, την Πουέμπλα και το Μορέλος. Συνολικά 13.

4. Επειδή σε μένα τυχαίνει το Ταξίδι για τη Ζωή – Κεφάλαιο Ευρώπη, έχω ζητήσει από τον Εξεγερμένο Υποδιοικητή Γκαλεάνο να αναλάβει τη διοίκηση στο Μεξικό και να ξεκινήσει, το συντομότερο δυνατόν, επαφές με το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο – Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης, με την Εθνική Έκτη, με τα Δίκτυα Εξέγερσης και Αντίστασης, με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που υπερασπίζονται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τις συλλογικότητες Θυμάτων Βίας, με τους συγγενείς και οικείους των εξαφανισμένων, όπως και με καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες, επιστήμονες και διανοούμεν@ς, με σκοπό να τους γνωστοποιήσει μια νέα εθνική πρωτοβουλία και να τους καλέσει να οργανωθούν για αυτήν. Έτσι, θα ανοίξει ένα μέτωπο του αγώνα για τη Ζωή στη χώρα μας.

5. Σε μερικές μέρες (θα σας ανακοινώσουμε την ημερομηνία όταν έρθει η ώρα), θα ξεκινήσουμε το ταξίδι μας. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να εμβολιαστούμε όλοι και όλες, για να μην σας προκαλέσουμε προβλήματα υγείας, και περιμένουμε να πέσουν λίγο τα κρούσματα του λεγόμενου «τρίτου κύματος» στο Μεξικό.

Έπειτα θα συγκεντρωθούμε όλοι στο καρακόλ Χάκιντο Κανέκ, στο Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας. Από εκεί θα μεταβούμε στην Πόλη του Μεξικού, όπου θα πάμε και οι 177 στα γραφεία της Γραμματείας Εξωτερικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών για να μας πει η Γραμματεία, καταπρόσωπο και δημόσια, ότι δεν έχουμε δικαιώματα επειδή είμαστε «εκτός εποχής», «ανεπίκαιροι», και ότι «οι επιταγές των καιρών που απαιτούν την πρόοδο» την υποχρεώνουν να αναθέσει τις ευθύνες της σε άσχετους και ρατσιστές γραφειοκράτες. Επόμενος σταθμός, ίσως, η Γαλλία, το Παρίσι.

Τις ακριβείς ημερομηνίες θα τις ανακοινώσουμε αργότερα, επειδή, από ό,τι φαίνεται, και για τη γαλλική κυβέρνηση είμαστε ανεπιθύμητοι και «άκαιροι» σε αυτή τη συγκυρία. Εκτός αυτού, φυσικά, υπάρχει και το νέο παγκόσμιο κύμα του COVID-19. Μάλλον θα φταίει η παγκοσμιοποίηση.

6. Είμαστε κάπως νευρικοί αλλά ικανοποιημένοι – μιας και δεν είναι η πρώτη φορά που θα κάνουμε κάτι χωρίς να ξέρουμε τι μας περιμένει. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ευρώπη των Αποκάτω, την Εθνική Έκτη, τα Δίκτυα Αντίστασης και Εξέγερσης, τις αλληλέγγυες ΜΚΟ στη μια και στην άλλη όχθη του ωκεανού, και τη συλλογικότητα «Ήρθε η Ώρα των Λαών» για την οικονομική –και όχι μόνο– στήριξη που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση του αεροπορικού ταξιδιού. Το κόστος του ταξιδιού διά θαλάσσης, όπως και αυτό των διαβατηρίων (μεταξύ 10 και 15 χιλιάδες πέσος το καθένα, λόγω των συνεχών ταξιδιών μετ’ επιστροφής στις κοινότητές μας, για να εκπληρώσουμε τις γελοίες προϋποθέσεις του μεξικανικού κράτους επειδή είμαστε «εκτός εποχής», «εκπρόθεσμοι», «άκαιροι», «ανεπίκαιροι»), καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τον EZLN και μας άφησε χωρίς απόθεμα έκτακτης ανάγκης. Όμως, κανένα μέλος της αποστολής δεν χρειάστηκε να προβεί σε προσωπικά έξοδα.

7. Σχετικά με την εθνική πρωτοβουλία –για την οποία υπεύθυνος θα είναι ο σουμπ Γκαλεάνο– θα σας πω μόνο ότι ξεκινά με το κάλεσμά μας για συμμετοχή στην επονομαζόμενη «Δημόσια Διαβούλευση» της 1ης Αυγούστου, για να απαντηθεί με «Ναι» η ερώτηση σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να γίνει κάτι για το δικαίωμα στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη όσων έχουν υπάρξει θύματα, τόσο από πράξεις όσο και από παραλείψεις, του μεξικανικού κράτους (που αυτό, και τίποτε άλλο, είναι το επίδικο της ερώτησης που έθεσε το Ανώτατο Εθνικό Δικαστήριο της χώρας που ονομάζεται Μεξικό). Αυτοί εκεί πάνω, στα κόμματα της «αντιπολίτευσης» που εναντιώνονται στη διαβούλευση, δεν φοβούνται μόνο αυτά που συνεπάγεται αυτή η διαβούλευση, αλλά τρομοκρατούνται κιόλας στη σκέψη ότι τα θύματα θα ανακτήσουν τα αιτήματά τους και θα ξεφύγουν από την καταστροφική κι αισχρή χρησιμοθηρία της ακροδεξιάς που εκμεταλλεύεται την οδύνη τους. Γιατί ο πόνος δεν πρέπει να μπαίνει στο εκλογικό παζάρι, κι ακόμα λιγότερο για στόχους τόσο αηδιαστικούς όπως η επιστροφή σε κυβερνητικές θέσεις κάποιων που είναι βασικοί υπεύθυνοι για τη βία, και οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να συγκεντρώνουν χρήματα και κυνισμό. Για αυτό το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο, το οποίο επίσης θεωρεί εμάς τους αυτόχθονες «ανεπίκαιρους» και «εκτός εποχής», και αρνείται να μας δώσει τα έγγραφά μας, κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αποτύχει η διαβούλευση, επειδή γνωρίζει ότι έχει και το ίδιο ένα μέρος της ευθύνης αυτού του εγκλήματος, λόγω της πολιτικής του να αποκλείει όσους έχουν πιο σκούρο δέρμα και δεν ζουν στις πόλεις.

Πρέπει να συμμετάσχουμε σε αυτή τη διαβούλευση, κοιτώντας όχι προς τα πάνω, αλλά προς τα θύματα. Πρέπει να μετατρέψουμε αυτή τη διαβούλευση σε μια «εκτός συγκυρίας και εποχής» διαβούλευση. Με σκοπό να ξεκινήσει έτσι, ανεξάρτητα από τους αποπάνω, μια κινητοποίηση για μια Επιτροπή για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη για τα Θύματα, ή όπως αλλιώς θέλουν να την ονομάσουν. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ζωή χωρίς αλήθεια και δικαιοσύνη.

Αυτά προς το παρόν.

Από τα Βουνά του Νοτιοανατολικού Μεξικού. Από τους ανεπίκαιρους και εκτός εποχής ζαπατίστας.

Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μοϊσές.

Ακόμα στο Μεξικό, Ιούλιος του 2021.

«Bella Ciao» versión trombones, Germán El Trombón & El Clan del Solar