Αρνούνται διαβατήρια σε μέλη του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου!

ΕΘΝΙΚΟ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ-ΙΘΑΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

– Επιστολή προς τη συλλογικότητα: «Ήρθε η ώρα των λαών» –

Δεχτείτε θερμούς χαιρετισμούς από τον Συντονισμό του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου/Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης (CNI/CIG). Σας γράφουμε για να ζητήσουμε την υποστήριξή σας για μια παρόμοια περίπτωση με εκείνη των αδελφών μας ζαπατίστας στο Ταξίδι για τη Ζωή, Κεφάλαιο Ευρώπη.

Όπως είναι γνωστό και όπως σίγουρα και εσείς γνωρίζετε, ο Ζαπατιστικός Στρατός για την Εθνική Απελευθέρωση, μέλος του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου (CNI), μας προσκάλεσε να συμμετέχουμε με μια αντιπροσωπεία στο Ταξίδι για τη Ζωή Κεφάλαιο Ευρώπη, κάτι που αποφασίσαμε με χαρά, σύμφωνα με τις διαδικασίες μας, από την Εθνική Συνέλευση του CNI που πραγματοποιήθηκε στην αξιοπρεπή κοινότητα Tepoztlán, του Μορέλος, στις 23 και 24 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε με χαρά σε αυτό το σημαντικό ταξίδι, επειδή μας είναι ολοφάνερη η ιστορική του σημασία. Αυτή τη στιγμή, είναι πολύ σημαντικό ν’ αποκαλύψουμε τη διαστροφή και τη χειραγώγηση με την οποίες οι ισχυροί  προσπαθούν να κατακτήσουν τους λαούς μας, να υπερασπιστούμε τη ζωή, να σταθούμε απέναντι στον καπιταλισμό και να έρθουμε πιο κοντά στους αγώνες και τις αντιστάσεις τής από τα κάτω Ευρώπης, στους αγώνες και τις αντιστάσεις όσων βρίσκονται χαμηλά και όσων βρίσκονται κάτω από αυτόν τον κόσμο.

Αποφασίσαμε να συμμετέχει μια αντιπροσωπεία της αντίστασης των λαών μας, μια αντιπροσωπεία που θα  είναι η φωνή των αγώνων και της καθημερινής ζωής των γηγενών λαών που αποτελούν το CNI. Αυτή η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από αδελφές και αδελφούς από όλη την εθνική γεωγραφία, από αδελφές και αδελφούς που αντιστέκονται στο κακώς αποκαλούμενο τρένο των Μάγια, στον «διάδρομο του ισθμού»[1], στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα  Μορέλος, στις άπληστες εξορύξεις, στην εκτροπή  των ποταμών, στην αποψίλωση των δασών, στην αρπαγή του νερού, με λίγα λόγια, στην απεριόριστη καταστροφή της γης για τα κέρδη λίγων καπιταλιστών, πάντοτε φυσικά με την υποστήριξη των κακών κυβερνήσεων που λειτουργούν ως συνένοχοι και προϊστάμενοι των δράσεων και των αποφάσεών τους.

Μόλις ορίσαμε τους εκπροσώπους μας ξεκινήσαμε τις νομικές διαδικασίες για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη και να συνοδεύσουν τους ζαπατίστας στο ταξίδι τους. Ωστόσο, στην προσπάθεια έκδοσης διαβατηρίου στο γραφείο που ονομάζεται Γραμματεία Εξωτερικών Σχέσεων συναντήσαμε κάθε είδους γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμπόδια, γεμάτα ρατσισμό και περιφρόνηση..

Με γελοίους και ρατσιστικούς λόγους αρνήθηκαν τα διαβατήρια στους παρακάτω πέντε αντιπροσώπους μας.:

1.- Isabel Valencia Hernández, εκπρόσωπος της κοινότητας Otomí στην Πόλη του Μεξικού.

2.-Pedro Cayetano González, εκπρόσωπος των Náayeri/Wixarika από τη Ναγιαρίτ.

3.- Romualda Hernández Hernández, εκπρόσωπος των Nahua από τον ισθμό της Βερακρούς.

4.- Norma Ramírez Chocolatl, εκπρόσωπος των Nahua από την περιοχή Volcanoes της Πουέμπλα.

5.-Marcela Méndez Hernández, εκπρόσωπος του Περιφερειακού Ιθαγενικού και Λαϊκού Συμβουλίου Xpujil στο Calakmul, Καμπέτσε.

Τους αρνήθηκαν τα διαβατήρια για σχεδόν παράλογους λόγους: σε μια περίπτωση επειδή η μητέρα της αντιπροσώπου μας δεν είχε καταχωρήσει το πιστοποιητικό γέννησής της στο Διαδίκτυο. Μια άλλη  παρόμοια περίπτωση επειδή η αντιπρόσωπός μας είχε καταθέσει καταθέτει το πιστοποιητικό γέννησης της αδελφής της όπου δεν αναγράφονται τα στοιχεία των γονιών της.

Και ένα τελευταίο παράδειγμα που δείχνει καθαρά τον ρατσισμό και την περιφρόνηση με την οποία οι κυβερνήσεις έχουν αντιμετωπίσει τους λαούς μας σε αυτή τη χώρα η οποία βιώνει ακόμα την αποικιoκρατία: τον περασμένο αιώνα, τη δεκαετία του ’80, με το Προεδρικό Διάταγμα του Σαλίνας δε Γορτάρι, επέβαλαν στην Ισαβέλ Βαλένσια Ερνάντες και σε πολλούς ακόμα Οτομί της περιοχής του Αμεάλκο να αλλάξουν τα επώνυμά τους γιατί δεν άρεσαν στα κυβερνητικά γραφεία. Τώρα τους αρνούνται το διαβατήριο γιατί τα επώνυμά τους δεν συμπίπτουν με εκείνα των πατεράδων τους καθώς και για μια σειρά απίθανων λόγων.

Βλέπουμε λοιπόν πως η χώρα αυτή που ονομάζεται Μεξικό υπάρχει μόνο για μερικούς, όχι για μας, άντρες και γυναίκες, λόγω του χρώματος του δέρματός μας, λόγω της κουλτούρας μας, λόγω του ότι δεν έχουμε πρόσβαση στις τεχνολογίες ή απλά και μόνο γιατί σε έναν μέσο κρατικό υπάλληλο  «του κάπνισε» πως τα ονόματά μας δεν ταίριαζαν για το Μεξικό του «πρώτου κόσμου» που ονειρεύονταν οι αποπάνω. Βλέπουμε λοιπόν πως το Μεξικό είναι μια αποικιακή χώρα, όπου εμείς, άντρες και γυναίκες, είμαστε δευτέρας κατηγορίας, έχουμε λίγη ή και καθόλου σημασία για εκείνους που βρίσκονται στην κυβέρνηση και διατάζουν.

Έτσι λοιπόν έχουν τα πράγματα οπότε και εμείς απευθυνόμαστε σε σας, με την εμπιστοσύνη που σας έχουμε, για να σας ζητήσουμε να σκεφτείτε τι μπορεί να γίνει και, ενεργώντας όπως και τα αδέρφια μας, οι ζαπατίστας, σας ζητάμε την υποστήριξη αυτή για να καταγγείλετε αυτά που λέμε και να δούμε αν οι υπάλληλοι της κυβέρνησης έχουν μια τσίπα ντροπής και θυμηθούν εκείνο το Μεξικό που είναι το Μεξικό των γηγενών λαών, που αποτελεί τη γεωγραφία και τη ρίζα αυτού του πράγματος που εκείνοι αποκαλούν έθνος.

Δεχτείτε λοιπόν τον χαιρετισμό μας εσείς που σας αγκαλιάζουμε σαν αδέρφια μας και ας ελπίσουμε να ιδωθούμε σύντομα προκειμένου να μεταφέρουμε, όπως μας το ζήτησαν οι λαοί μας και τα αδέρφια μας οι ζαπατίστας, λόγια αντίστασης, εξέγερσης και ελπίδας στην Ευρώπη των αποκάτω, που είναι εξεγερμένη και που δεν παραιτείται.

Με εκτίμηση

Μεξικό, 17 Ιουνίου 2021

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΕΝΑ ΜΕΞΙΚΟ ΔΙΧΩΣ ΕΜΑΣ!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΜΑΣ!

Εκ μέρους του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ/ΙΘΑΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΔΕ ΧΕΣΟΥΣ ΠΑΤΡΙΣΙΟ ΜΑΡΤΙΝΕΣ

Πηγή: https://www.congresonacionalindigena.org/2021/06/21/carta-al-colectivo-llego-la-hora-de-los-pueblos/

[1] «Μεγάλο έργο» που προωθείται από την κυβέρνηση Ομπραδόρ: η δημιουργία ενός διαδρόμου μεταφοράς εμπορευμάτων εναλλακτικού της διώρυγας του Παναμά, μέσω της γιγάντωσης των λιμανιών Σαλίνα Κρους της Οαχάκα (Ατλαντικός) και Κοατσακοάλκος της Βερακρούς (Ειρηνικός) και της χερσαίας σύνδεσής τους.