Ενάντια στην καταστολή, αλληλεγγύη στον αγώνα των σπουδαστών Mactumactzá και στους λαούς Tepehuano και Wixárika

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ MACTUMACTZÁ (CHIAPAS) ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ TEPEHUANO ΚΑΙ WIXÁRIKA ΣΤΟ JALISCO

– CNI-CIG και EZLN –

Μάιος 2021

Προς τη Σχολή Mactumactzá, Chiapas.
Προς τους λαούς Tepehuano και Wixárika του San Lorenzo de Azqueltán, Jalisco.
Προς τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Προς την Έκτη στο Μεξικό και στο εξωτερικό.
Προς τα μέσα ενημέρωσης.

Εμείς, ως αυτόχθονες λαοί, οργανωμένοι στο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο – Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης και στον EZLN, δηλώνουμε:

ΠΡΩΤΟ: Καταδικάζουμε τις κατασταλτικές ενέργειες της κακής κυβέρνησης εναντίον των αδελφών μας του Escuela Normal Rural Mactumactzá [1]. Στις 18 Μαΐου, για άλλη μια φορά, η κακή κυβέρνηση προσπάθησε να καταστείλει τα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών «normalistas» [2] χρησιμοποιώντας ακραία βία, συλλαμβάνοντας αυτή τη φορά 74 σπουδάστριες και 17 σπουδαστές. Οι συλληφθείσες κατήγγειλαν ότι οι δυνάμεις καταστολής τις αντιμετώπισαν ως λάφυρα πολέμου, τις παρενοχλούσαν σεξουαλικά, γδύνοντάς τες, αγγίζοντάς τες. Οι σπουδαστές/τριες διώκονται γιατί θέλουν να κάνουν τις εξετάσεις τους διά ζώσης και όχι διαδικτυακά. Οι κατασταλτικές αυτές επιθέσεις αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι οι κυβερνητικές και εκπαιδευτικές αρχές της Τσιάπας δεν γνωρίζουν τίποτα για τη γεωγραφία ή την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα και ότι το σχέδιό τους για την αγροτική εκπαίδευση στο Μεξικό είναι η καταστολή, τα ψέματα και η προσομοίωση. Εκφράζουμε την πλήρη και ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη μας με τις αδελφές και τους αδελφούς μας του Escuela Normal Rural Mactumactzá και καλούμε όλες/ους τις συντρόφισσες και τους συντρόφους μας της Έκτης στο Μεξικό και διεθνώς να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των σπουδαστριών και σπουδαστών του Mactumactzá. Απαιτούμε την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Ως Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο – Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης και ως EZLN, καλωσορίζουμε την Εθνική και Διεθνή Εκστρατεία για τη Δικαιοσύνη και τη Γη στο Azquetltán, δήμος Villa Guerrero, πολιτεία Jalisco του Μεξικού. Εκεί, αντιστέκονται για τη ζωή οι αυτόνομες αυτόχθονες κοινότητες των αδελφών μας Wixárika και Tepehuana.

Συμμεριζόμαστε το αίτημα της αυτόχθονης κοινότητας για δικαιοσύνη, δεδομένης της κάλυψης που παρέχεται από την κακή κυβέρνηση στον βίαιο cacique [3] Fabio Flores Sánchez, με παρατσούκλο La Polla, ο οποίος όχι μόνο έχει κλέψει κοινοτική γη, αλλά έχει επίσης διαπράξει πολλές και σοβαρές βιαιότητες ενάντια σε μια αξιοπρεπή και υποδειγματική κοινοτική οργάνωση η οποία έχει εκπλήξει τον κόσμο.

Κάνουμε και δική μας την οργή για την αδικία και την ατιμωρησία που προστατεύει εκείνους που επιθυμούν να ιδιωτικοποιήσουν τη γη – τη γη που  εμείς και οι πρόγονοί μας ονειρευτήκαμε κοινοτική. Μοιραζόμαστε τον πόνο τους για όσα υφίστανται οι ηλικιωμένοι/ες, που έχουν δει τόσες φορές τους πλούσιους και τους ισχυρούς να εισβάλουν βίαια στην κοινοτική γη, μοιραζόμαστε τον πόνο των παιδιών και των εγγονιών τους που σήμερα αντιμετωπίζουν όχι μόνο την απειλή της αρπαγής της κοινοτικής γης προς όφελος μερικών μεγάλων γαιοκτημόνων, αλλά βλέπουν να αμφισβητείται ακόμα και η ύπαρξη των Τεπεκάνο.

Απαιτούμε ο Φάμπιο Φλόρες Σάντσεζ, ψευδώνυμο La Polla, και οι παραστρατιωτικοί που τον συνοδεύουν, να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει εναντίον της κοινότητας, που περιλαμβάνουν απειλές, ένοπλες επιθέσεις, απόπειρες δολοφονίας και αρπαγές γης.

Καταγγέλουμε τις εκστρατείες δυσφήμισης του κοινοτικού αγώνα για την υπεράσπιση της γης, εκστρατείες που κινούνται από αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης της Villa Guerrero και του La Polla, οι οποίοι, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, επιχειρούν να σπείρουν διχόνοιες ως πρόφαση για την καταστολή. Θα παρακολουθούμε προσεκτικά τι συμβαίνει στην επικράτειά τους και καθιστούμε τον cacique Fabio Flores Sanchez και κάθε δημόσιο αξιωματούχο που τον υποστηρίζει υπεύθυνους για τις εκστρατείες αυτές και για οποιαδήποτε επίθεση στην κοινότητα.

Καλούμε τις συλλογικότητες και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις συλλογικότητες της Έκτης στο Μεξικό και διεθνώς, καθώς και τα δίκτυα αντίστασης και εξέγερσης, να παρακολουθούν με προσοχή και να ανταποκριθούμε με τη φωνή μας, τις υπογραφές μας, τη συνείδησή μας και την προσοχή μας στην καμπάνια που τα αδέλφια μας του Azqueltán απευθύνουν προς όλο τον κόσμο, κάτω από τη σημαία της ελπίδας.

Στο MACTUMACTZÁ και το AZQUELTÁN ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ!

με τεταμένη την προσοχή

Μάιος 2021

Για την ολική ανασυγκρότηση των λαών μας

Ποτέ ξανά ένα Μεξικό χωρίς εμάς

Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο / Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης

EZLN

[1] Οι Escuelas Normales στο Μεξικό είναι σχολές που εκπαιδεύουν για δασκάλες και δασκάλους κυρίως νέες και νέους από περιοχές αυτοχθόνων, ώστε να διδάσκουν στις κοινότητές τους.

[2] Normalistas λέγονται οι σπουδαστές και οισπουδάστριες των Escuelas Normales.

[3] Ο όρος αναφέρεται σε ένα τοπικό κομματικό αφεντικό ή έναν «αρχηγό» που ενεργεί ως τοπικός τυραννίσκος.