PDF: Η φλόγα της εξέγερσης (1996)

Εκδόσεις Στάχυ, Ιούνιος 1996. Ανακοινωθέντα του EZLN 1994-1996

Ποτέ άλλοτε τα κείμενα ενός αντάρτικου κινήματος δεν είχαν ένα τόσο πολύμορφο ποιητικό λόγο. Και όπως λέει ο υποδιοικητής Μάρκος, ο EZLN είναι το αντάρτικο που έχει ρίξει περισσότερες λέξεις παρά σφαίρες.
Μέσα από τα κείμενα του βιβλίου, μπορούμε να παρακολουθήσουμε βήμα βήμα την εξέλιξη του αγώνα των δύο πρώτων χρόνων, την αντίληψη για τη νέα κοινωνία, τις απόψεις για την εξουσία, τον άνθρωπο, για τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση, την τεχνολογία, τον έρωτα.
Στα περίφημα πλέον υστερόγραφα, ο υποδιοικητής Μάρκος αφηγείται θρύλους των ιθαγενών, προσωπικές εμπειρίες και βιώματα της ζωής στο αντάρτικο, φιλοσοφικές ανησυχίες, την ανθρώπινη πλευρά τού κινήματος. Με εργαλείο το χιούμορ γελοιοποιεί και αφοπλίζει την αντίπαλη προπαγάνδα, κάνει αυτοκριτική και χλευάζει. Με συγκλονιστικές περιγραφές αποκαλύπτει τις άθλιες συνθήκες ζωής στις ιθαγενικές κοινότητες, καθώς και τα ατιμώρητα εγκλήματα «εκείνων που διατίμησαν το ιθαγενικό αίμα στο χρηματιστήριο, σε τιμή μικρότερη και από αυτή του κοτόπουλου».

Κατεβάστε το pdf: Η φλόγα της εξέγερσης