Να σταματήσουμε τώρα τις επιθέσεις στις εξεγερμένες  ζαπατιστικές κοινότητες!

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Συμμετέχουν:

  • Diana Itzú Gutiérrez Luna, Δίκτυο Αντίστασης και Εξέγερσης «AJMAQ» (Jovel, Τσιάπας)
  • Raúl Romero “Llegó la Hora de los Pueblos” (συλλογικότητα στήριξης των CNI-EZLN, Πόλη του Μεξικού)
  • Αλέξανδρος Ηλιόπουλος, μέλος των καραβανιών αλληλεγγύης το 2020-2021

ΚΥΡΙΑΚΗ, 23 Γενάρη, 19.00

https://www.facebook.com/events/1200253080506468

Θα προβληθεί live στη σελίδα fb Το Καραβάνι των Ζαπατίστας
(https://www.facebook.com/karavanizapatista)

Όσο οι ζαπατίστας και το εθνικό ιθαγενικό κογκρέσο βρίσκονταν στην περιοδεία τους στην ανυπόταχτη Ευρώπη, στην Τσιάπας συνεχίζονταν οι παραστρατιωτικές επιθέσεις.  Οι επιθέσεις αυτές γίνονται από παραστρατιωτικές δυνάμεις που συνδέονται άμεσα με όλες τις κυβερνήσεις και όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης (εθνικές, περιφερειακές, δημοτικές), τους στρατούς και τις αστυνομίες που επιχειρούν στην περιοχή, τα κυβερνητικά συνδικάτα καφεπαραγωγών και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Συνεχίζουν, παρά την «κυβερνητική αλλαγή» του σοσιαλδημοκρατικού συνδυασμού του Λόπες Ομπραδόρ, τις ίδιες  δολοφονικές πρακτικές σε κοινότητες όπως:

  • στο Μωυσής Γκάντι (περιοχή που είχε ανακτηθεί από τους εργάτες γης και διεκδικείται από καφεπαραγωγούς στην οποία πρόσφατα έγινε εμπρησμός του ζαπατίστικου σχολείο τους και βίαιος εκτοπισμός πολλών κατοίκων από μέλη του κυβερνητικού συνδικάτου καφέ ORCAO),
  • στο Ακτεάλ, περιοχή στην οποία είχε γίνει η γενοκτονία των 45 ανθρώπων των ειρηνικών ομάδων  abejas «μελισσες», το 1997 και όπου πρόσφατα δολοφονήθηκε ο εκπρόσωπος τους Simon Pedro Perez πράγμα που οδήγησε σε εκτοπισμό πολλούς κατοίκους  (βλέπε pozol colectivo 22/12/2022) και Frayba [1]
  • στις κοινότητες  Νουέβο Σαν Γκρεγκόριο, όπου από τον Νοέμβριο του 2019 γίνονται συνεχείς επιθέσεις παρακρατικών ομάδων ενάντια στο αυτόνομο σχολείο και στα καλλιεργημένα εδάφη (155 ανακτημένα εκτάρια), αρπάζοντας το νερό, δολοφονώντας ζώα, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες και τα φαρμακευτικά φυτά και κάνοντας επιθέσεις στις γυναίκες, με σκοπό την πώληση της γης για οικονομική εκμετάλλευση και όχι για δικιά τους επιβίωση (βλέπε conferencia de prensa https://t.me/COTRIC/305)
  • στο Καρακόλ Πάτρια Νουέβα – Δήμος Οκοσίνκο, όπου έγινε βίαιη εξαφάνιση οικογένειας που κάτω από την διεθνή πίεση επανεμφανίστηκε (βλέπε ανακοίνωση του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου)
  • στην κοινότητα Αλντάμα όπου είχαν αρχίσει οι επιθέσεις από την ένοπλη ομάδα Santa Marta Chenalo με βάση τις δημοσιεύσεις από τις 5/1/2022  και όπου δολοφονήθηκε πρόσφατα ένα μέλος  της (η περιοχή βρίσκεται κοντά στο Σαν Αντρές Λα Ραινζερ όπου είχαν γίνει οι συμφωνίες ειρήνευσης το 1995-2003 που δεν τηρήθηκαν ποτέ από τις μεξικανικές κυβερνήσεις και κοντά στον αυτόνομο δήμο Οβεντίκ όπου βρίσκονται τα διαπολιτισμικά σχολεία)
  • και σε άλλες κοινότητες

Αυτές οι επιθέσεις έχουν οδηγήσει χιλιάδες οικογένειες σε βίαιο ξεριζωμό από τα εδάφη όπου διέμεναν και σε αναγκαστική μετανάστευση.

Στην Τσιάπας,

  • όπου η αγροτική μεταρρύθμιση δεν υλοποιήθηκε ποτέ,
  • όπου οι ιθαγενικές κοινότητες ζούνε διαρκώς υπό διωγμό και καταστολή,
  • όπου οι ζαπατίστας έχουν δώσει μια νέα πνοή αγώνα, αντίστασης, αυτονομίας και αυτοοργάνωσης της τοπικής παραγωγής, της οικολογικής διαχείρισης των εδαφών, της υγείας, της παιδείας και των τεχνών
  • όπου το κίνημα των δασκάλων ενάντια στο κλείσιμο των δίγλωσσων σχολείων εμπνέει με τον αγώνα του,

σήμερα επιχειρούνται τεράστιες αλλαγές όπως αυτές των αρχών του 20ού αιώνα (πόλεμος των Μάγια και επέλαση των μεγάλων αμερικανικών εταιριών εκμετάλλευσης της γης).

Η επαρχία Τσιάπας τροφοδοτεί με νερό και αγροτικά προϊόντα όλη τη χώρα, ενώ τα τελευταία χρόνια, μετά τη ζαπατίστικη εξέγερση, με πρόσχημα το μεταναστευτικό και το ναρκεμπόριο έχει στρατιωτικοποιηθεί υπερβολικά.

Μεταξύ 94-97 ο κυβερνητικός στρατός σε συνδυασμό με τις διεθνείς μυστικές υπηρεσίες υλοποίησαν το πλάνο Καμπάνια  Merida 94  (ή Τσιάπας 94) με βάση το οποίο εκπαίδευσαν παραστρατιωτικούς στα βουνά της Τσιάπας για να κάνουν επιθέσεις στους ζαπατίστας,  αντίστοιχες με αυτές που έχουν γίνει σε πολλά μέρη της Λατινικής Αμερικής με σκοπό την αντιμετώπιση των αντάρτικων, την εξολόθρευση ιθαγενών για την υλοποίηση μεγάλων έργων στις περιοχές τους και την διατήρηση των συνθηκών εργασίας σε συνθήκες σκλαβιάς στα μεγάλα γαιοκτήματα.

Σήμερα, παρά την υποτιθέμενη πολιτική αλλαγή που υποτίθεται ότι αμφισβήτησε τις παραπάνω πρακτικές, τα μεγάλα έργα που επιχειρούνται στην περιοχή Τσιάπας, Γιουκατάν, Κιντάνα Ρου, Οαχάκα και Πουέμπλα (Πλάνο Πουέμπλα Παναμά, Ισθμός Τεγουαντεπέκ, Τραίνο Μάγια μεταξύ άλλων) σκοπεύουν στην πολιτικο-οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που συνεργάζονται με ντόπιες ολιγαρχίες  και στον εκτοπισμό ή τη νέα υποδούλωση των κατοίκων τους με πρόσχημα την εκμετάλλευση των πόρων της περιοχής και την μαζική οικονομική ανάπτυξη της.

Οι παραπάνω έχουν σκοπό να υφαρπάξουν τις εδαφικές ιθαγενικές και αγροτικές περιοχές που ανακτήθηκαν από τους φινκέρος την περίοδο των ζαπατίστικων αγώνων, να απονομιμοποιήσουν τα εδάφη τους, και να τρομοκρατήσουν όχι μόνο τις βάσεις υποστήριξης των ζαπατίστας αλλά και οποιονδήποτε άλλο αντιδρά στα σχέδια των μεγάλων έργων που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή. Και το κάνουν αυτό υποσκελίζοντας ακόμα και την ίδια την συνταγματική νομοθεσία και τα διεθνή κατοχυρωμένα  δικαιώματα των ιθαγενών λαών.

Όπως και στην Ελλάδα της κρίσης, στο Μεξικό, με το Νόμο του 22/11/21 οι δήμοι και οι κοινότητες υποχρεώθηκαν να δώσουν την άδεια να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα μέσα σε 5 μέρες, πριν ακόμα περάσουν από κοινοτικό και περιβαλλοντικό έλεγχο, πράγμα που σημαίνει ότι πρώτα θα καταστραφούν οι περιοχές και μετά θα συζητηθεί αν αυτό έγινε νόμιμα!  (βλέπε conferencia de prensa https://www.youtube.com/watch?v=xAzQ56HJpjA)

Ο κρατικός μηχανισμός δημιουργεί έτσι όλο το νομικό υπόβαθρο που χρειάζεται για την πλήρη παράδοση των περιοχών στην πολυεθνικές εταιρίες και δικαιολογεί την καταστολή οποιουδήποτε αντιστέκεται.

Μέσα σε αυτήν την συνθήκη είναι φανερό ότι η παρατεταμένη τρομοκρατία στην περιοχή ευνοεί τα σχέδια εκτοπισμού των κατοίκων και την μετατροπή της περιοχής σε ένα νέο προτεκτοράτο, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο.  Οι ζαπατίστικες κοινότητες είναι και θα συνεχίσουν να είναι εμπόδιο στα σχέδια τους με την αυτοοργανωμένη οικονομία τους. Και σε αυτό θα συμβάλουμε κι εμείς μέσα από την διεθνή υποστήριξή τους.

Είμαστε στο πλευρό των ζαπατίστας σε αυτόν τον αγώνα τους για τη ζωή. Μας εμπνέουν και μας ζεσταίνουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές αγώνα.

Αυτή τη στιγμή έχουν πάει στην Τσιάπας καραβάνια παρατηρητών και αλληλεγγύης (που οργανώθηκαν από το FRAYBA, το Chiapasekin, το ELCOR, το No Estamos Tod@s και άλλες οργανώσεις) με τους οποίους θα έρθουμε σε επαφή για να μάθουμε καλύτερα τι συμβαίνει στην περιοχή.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Συμμετέχουν:

  • Diana Itzú Gutiérrez Luna, Δίκτυο Αντίστασης και Εξέγερσης «AJMAQ” (Jovel, Τσιάπας)
  • Raúl Romero “Llegó la Hora de los Pueblos” (συλλογικότητα στήριξης των CNI-EZLN, Πόλη του Μεξικού)
  • Αλέξανδρος Ηλιόπουλος, μέλος των καραβανιών αλληλεγγύης το 2020-2021

ΚΥΡΙΑΚΗ, 23 Γενάρη, 19.00

Διοργάνωση: Πανελλαδικός Συντονισμός για το ταξίδι των ζαπατίστας

 

[1] https://frayba.org.mx/accion-urgente-riesgo-inminente-a-la-vida-e-integridad-fisica-y-psicologica-de-la-sociedad-civil-de-las-abejas-de-acteal-y-de-la-poblacion-tsotsil-de-la-region/