13 Αυγούστου, Μαδρίτη: φωτό, βίντεο & ανταπόκριση από το 3ήμερο δράσεων

ΜΑΔΡΙΤΗ Ανταπόκριση από μέλος της ομάδας επικοινωνίας του πανελλαδικού συντονισμού για τους Ζαπατίστας

Ολοκληρώθηκαν στη Μαδρίτη οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 11 Αυγούστου με τίτλο “Δεν μας κατέκτησαν – Δεν υποτασσόμαστε! 500 χρόνια από το ξεκίνημα της ιθαγενικής αντίστασης”. Οι ημέρες αυτές οργανώθηκαν από δεκάδες συλλογικότητες της Μαδρίτης και κοντινών περιοχών, που έχουν δικτυωθεί εδώ και μήνες και δουλεύουν σε θεματικούς άξονες με αφορμή τον ερχομό των Ζαπατίστας στην Ευρώπη-  δείτε εδω σχετικό βίντεο.

Με σκοπό την οργάνωση της χθεσινής πορείας (13 Αυγούστου, ημέρα που συμπληρώθηκαν 500 χρόνια από την πτώση του “Μεξικού”) και την παρουσία Ζαπατίστας στην πόλη για την επέτειο, όλες αυτές οι ομάδες δούλεψαν με πολύ όρεξη και φαντασία γι’ αυτό το τριήμερο. Είχαν φτιαχτεί υπο-ομάδες για την “εγγραφή”, τη φιλοξενία, τη φροντίδα και τη συνύπαρξη, την υγεία, την ασφάλεια, το φαγητό, την επικοινωνία, για την πορεία κλπ.

Είχε δημιουργηθεί ένα κανάλι στο τέλεγκραμ όπου έμπαιναν όλες οι πληροφορίες. Υπήρχε χάρτης με όλα τα μέρη που γίνονταν εκδηλώσεις, τους χώρους φιλοξενίας κλπ και φόρμα εγγραφής για λόγους πρακτικούς και ασφάλειας/πρωτοκόλλου κόβιντ.

Ο βασικός χώρος συνάντησης ήταν ένα ένα αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό κέντρο στη Λαβαπιές, που λειτουργούσε όλη μέρα με βάρδιες για πληροφορίες. Εκεί γίνονταν και συνελεύσεις των επιμέρους ομάδων, μαγειρευόταν το φαγητό, δίνονταν πληροφορίες σε όσ@ς έρχονταν από άλλες περιοχές για το πρόγραμμα και τη φιλοξενία, για τις συλλογικές κουζίνες κλπ. Πριν 3 μέρες για παράδειγμα συναντήθηκαν τα “ελεύθερα μέσα”, όπως και στο Βίγο, που ήθελαν να συνεισφέρουν στην κάλυψη.

Πριν 3 μέρες, στο εργαστήρι οριγκάμι, που έγινε στην Tabacalera  και στο οποίο φτιάχτηκαν αεροπλάνα από χαρτί και μας μίλησε η ομάδα Redretro για τις δράσεις που κάνουν σε δημόσιους χώρους, συμμετείχε και η Μοίρα 421. Την ίδια μέρα το απόγευμα, σε μια αυτοδιαχειριζόμενη πλατεία έγινε το καλωσόρισμα: συμμετείχαν τουλάχιστον 150 άτομα, αντάλλαξαν εμπειρίες σε μικρές ομάδες και μετά έγινε συζήτηση με αφορμή την επέτειο των 18 χρόνων από τη δημιουργία των καρακόλες.

Προχθές είχε πάλι εργαστήρια (πανό, αεροπλάνα από χαρτί) και δράσεις στο μετρό και το απόγευμα ήταν η συναυλία της CGT, της οποίας μπορείτε να δείτε το τέλος, αλλά και ολόκληρη.

Χθες το πρωί είχε εργαστήρια κατασκευών και το βράδυ στις 8 (9 ώρα Ελλάδας) πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης που συμμετείχαν και ολοκληρώθηκε με ομιλία από τη Μοίρα 421.

Δείτε το βίντεο της πορείας: https://www.facebook.com/100016156900034/videos/354594489584228/UzpfSTEwODM4MjIzNDY5NDU4ODoxNzcyNjk0MTc4MDU4Njk/