Απελευθερώθηκαν οι συλληφθέντες σπουδαστές / απαγόρευση πολιτικής δράσης

Σήμερα (2 Ιουνίου), απελευθερώθηκαν οι 17 σπουδαστές “normalistas” και οι 2 εκτοπισμένοι αυτόχθονες, αφού τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και τους απαγορεύθηκε να επαναλάβουν τις πολιτικές τους δραστηριότητες για όσο καιρό θα παραμένουν υπόδικοι.

Οι 17 σπουδαστές και τα δύο άτομα που εκτοπίστηκαν από το Ejido Puebla, στο Chenalhó, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ληστεία με χρήση βία, φθορές, συμμετοχή σε ταραχές, διατάραξη ειρήνης, απειλές κατά σωματικής ακεραιότητας της συλλογικότητας και σύσταση συμμορίας. Μετά την απελευθέρωσή τους από τη φυλακή El Amate, τους επιβλήθηκαν πρόσθετα περιοριστικά μετρά, συγκεκριμένα δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε πράξεις που «διαταράσσουν τη δημόσια τάξη».

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, και τα 95 άτομα που συνελήφθησαν στον σταθμό διοδίων του αυτοκινητοδρόμου Chiapa de Corzo-San Cristóbal de Las Casas στις 18 Μαΐου 2021 θα παραμείνουν υπό επιτήρηση (στην κατοικία ή τη σχολή τους) και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα επιστρέψουν στη φυλακή El Amate.

Από τα 95 άτομα που συνελήφθησαν αρχικά, σε 74 γυναίκες τέθηκαν οι όροι της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, ενώ δύο ανήλικοι απελευθερώθηκαν χωρίς όρους και 17 σπουδαστές και δύο εκτοπισμένοι από το Ejido Puebla στο Chenalhó, είχαν αρχικά προφυλακιστεί, Όλες και όλοι θα δικαστούν.

Όσο κρατούνταν οι σπουδαστές, δασκάλες και δάσκαλοι του Εθνικού Συντονιστικού Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (CNTE), σπουδαστές, γονείς και διάφορες ομάδες αλληλέγγυων πραγματοποιούσαν διαρκώς κινητοποιήσεις, αποκλείοντας τον Πύργο Chiapas στην πρωτεύουσα της πολιτείας, έδρα διαφόρων κρατικών κυβερνητικών υπηρεσιών ενώ επίσης κατέλαβαν το κτήριο του Ινστιτούτου Εκλογών και Συμμετοχής των Πολιτών, το οποίο διοργανώνει τις εκλογές της Κυριακής 6 Ιουνίου, κατά τις οποίες θα εκλεγούν 123 δήμαρχοι και 24 τοπικοί βουλευτές.

Επιπλέον, την ώρα της απελευθέρωσης των κρατούμενων από τις φυλακές El Amate, δάσκαλοι, σπουδαστές και γονείς, μπλόκαραν τον Παν-Αμερικανικό αυτοκινητόδρομο μπροστά από τη φυλακή περιμένοντας την απελευθέρωση των σπουδαστών.

Αρχικά δημοσιεύθηκε στα ισπανικά από την Chiapas Paralelo στις 2 Ιούνη 2021:

https://www.chiapasparalelo.com/noticias/chiapas/2021/06/liberan-a-17-normalistas-y-2-indigenas-desplazados-les-prohiben-realizar-activismo-politico/

To κείμενο μεταφράστηκε στα ελληνικά από την αγγλική μετάφραση της Chiapas Support Committee