Οι παραστρατιωτικοι απελευθερωσαν τον Lázaro S. Gutiérrez και τον Victórico G. Pérez

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Fray Bartolomé de Las Casas (Frayba), Lázaro Sánchez Gutiérrez και Victórico Gálvez Pérez, απελευθερώθηκαν νωρίς το πρωί της 14ης Αυγούστου, έχοντας κρατηθεί από τους απαγωγείς τους για περισσότερες από 40 ώρες.

Το έργο που εκτελεί το Frayba στην περιοχή του Ocosingo όπου απήχθησαν οι δύο αγωνιτές, είναι να καταστά ορατές τις παρενοχλήσεις, τις απαγωγές, τα βασανιστήρια, της αρπαγές γης και νερού που πραγματοποιούν ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες εναντίον των κοινοτήτων της περιοχής.

Τον Νοέμβριο του 2020, οι κοινότητες είχαν καταγγείλει επιθέσεις των ίδιων παραστρατιωτικών που κράτησαν όμηρους τους δύο αγωνιστές του Frayba: «λίγα μέτρα από το σημείο όπου κάηκε και λεηλατήθηκε το συνεργατικό μας κατάστημα στο Cuxuljá (…) περίπου στις 3:30 μ.μ., 20 παραστρατιωτικοί απήγαγαν και χτύπησαν τον σύντροφό μας από τη βάση στήριξης Félix López Hernández.»

Σε εκείνη την περίπτωση, οι κοινότητες παρουσίασαν αποδεικτικά στοιχεία για τις επιθέσεις που πραγματοποιούν οι παραστρατιωτικοί, κάλυκες από σφαίρες, μερικές μεγάλης διαμέτρου, οι οποίοι βρέθηκαν στο έδαφος μετά την επίθεση, η οποία περιελάμβανε επίσης την καταλήστευση και στη συνέχεια πυρπόληση των εγκαταστάσεων/πρατηρίου της «Νέας Αυγής του Ουράνιου Τόξου», που ανήκει σε βάσεις στήριξης του EZLN και βρίσκεται στην τοποθεσία γνωστή ως σταυροδρόμι Cuxuljá, στον Αυτόνομο Ζαπατιστικό Δήμο Lucio Cabañas, εντός του επίσημου δήμου Ocosingo.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, επίσης μέσω του Frayba, οι κοινότητες που αποτελούν τις βάσεις στήριξης του EZLN στο Ocosingo κατήγγειλαν ξανά ότι για τρεις ημέρες μέλη του Περιφερειακού Οργανισμού καλλιεργητών καφέ του Ocosingo (ORCAO) τους επιτίθονταν με πυροβολισμούς από πυροβόλα όπλα.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην κοινότητα Moisés Gandhi, η οποία βρίσκεται στον Αυτόνομο Ζαπατιστικό Δήμο Lucio Cabañas, στο Καρακόλ 10 «Ανθός του Επαναστατικού Σπόρου». Καταγράφηκαν, τότε, «περίπου 170 βολές μεγάλου διαμετρήματος και 80 βολές από όπλα μικρού διαμετρήματος», όπως ανακοίνωσαν οι κοινότητες.

Αυτή η ίδια ομάδα ήταν που απήγαγε τον Lázaro Sánchez Gutiérrez και τον Victórico Gálvez Pérez στις 12 Απριλίου, καθώς διέσχιζαν την περιοχή του Οκοσίνγκο.

Η κυβέρνηση της Τσιάπας δεν έχει ανακοινώσει το πόρισμα των ερευνών της για την απαγωγή των δύο αγωνιστών, ούτε άλλωστε για τις προηγούμενες επιθέσεις.